Älskar du ägg? Här är 4 tips som kommer göra ditt liv lättare

- 18/08/2019, 16:05 -

Är ägg något din mage får en dos av varje dag? Då finns det några knep som du borde hålla koll på.

Om du nu är en person som verkligen älskar ägg, så är du inte ensam. Trots att det är så många som tycker om samma sak finns det fortfarande en hel del trubbel som kan ställa sig i vägen för äggätandet. För visst kan man känna igen att ett ägg inte blivit tillräckligt krämigt? Eller hur störande är det inte när skalet vägrar lossna?

Men som i många andra fall finns det även här simpla genvägar. Här är några tips på hur du undviker vägbulorna vid äggätandet.

1. Hållbarhet – testa ägget

Som vi alla vet har ägg lång hållbarhet. Och oftast är det ju så att äggen även är ätbara trots att bäst före-datumet har passerat. Men hur kan man vara säker på att ägget inte är för gammalt för äta?

Fyll ett glas med vatten och släpp ner ägget. Flyter det bör det slängas. Om det sjunker ner i glaset är det däremot good to go!

2. Bakpulver

Det där med äggskalning är ju inte alltid det lättaste. Ett hårdkokt ägg kan kännas omöjligt att få bort skalet från. Men till detta finns såklart ett litet knep, koka ägget med bakpulver – en tesked räcker!

Den lilla ingrediensen i kokvattnet gör att äggets pH höjs, vilket sedan leder till att det blir enklare att skala.

3. Skala fler ägg samtidigt

Ibland kan ju ett ägg vara lite lite, då kan det ju vara lägligt att ta vara på tiden och skala flera ägg samtidigt. 

Ett superenkelt sätt för att effektivisera skalningen är då att skala flera ägg på samma gång. Ett bra verktyg för det är en flaska som har ett brett lock, så brett att ett ägg kan slinka ner i hålet. 

Fyll flaskan med vatten, lägg i äggen, stäng korken och skaka flaskan. När du sedan öppnar flaskan är äggen som kommer ut lättskalade. Så med en enkel gnuggning faller skalet av hur smidigt som helst.

4. Pet-flaskan

Vissa gillar äggulan mest och andra vill helst av allt endast äta äggvitan. Detta separerande kan toka till det en del i köket då det kan gå åt pipan om man inte är försiktig.

Det är här som pet-flaskan kommer in i bilden. Ett supersmart knep för att skilja gulan från vitan är att använda sig av en tom pet-flaska. 

Så gör du:

  • Kläck ägget i en skål, utan att gulan går sönder!
  • Håll i tomma pet-flaskan upp och ner samtidigt som du trycker ut lite luft ur den.
  • Släpp lite på trycket ovanför äggulan och vipps är gulan inuti flaskan!
  • Ta flaskan dit du vill ha gulan och tryck ut den. 

Plopp så enkelt!

Hur nyttigt är det egentligen att äta ägg? Det har Nyheter24 tidigare skrivit om och svaret hittar du här!

Tycker du ägg är mumsigt?