Måndag 17 Jan
Stockholm

Forskning: Så nyttigt är det att äta ägg

Har du hört att ägg är nyttigt? Eller har du kanske hört att det är onyttigt? Nu sätter vi nålen i alla myter. Ägg är nämligen fem gånger mer nyttigt än vad vi och forskare trott. Och näringsexperter menar att vi bör mumsa i oss fler ägg.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vad menar forskningen på?

Ja, en forskning visar alltså att ägg innehåller en specifik form av D-vitamin. Den sortens D-vitamin är fem gånger så effektiv som vanlig D-vitamin, skriver Allas Hälsa.

Och varför är D-vitamin så viktigt för oss som bor i Norden? Vi svenskar riskerar ju faktiskt att lida av just D-vitaminbrist under ett speciellt halvår – vinterhalvåret. Solen lyser ju inte superstarkt varje dag på vintern och det är därifrån vi hämtar en större del av D-vitaminen till kroppen.

Det har till och med varit sådan brist för oss att Livsmedelsverket föreslagit att öka dosen av tillsatt D-vitamin i flera olika livsmedel. Men forskningen visar att det kanske inte behövs, i alla fall inte för äggätare. 

Vad säger näringsexperten?

– Ägg innehåller den speciella form av vitaminet, så kallad 25(OH)-vitamin D, vilken visar sig ha fem gånger så hög aktivitet jämfört med den D-vitamin som anges i livsmedel och som även används i vitaminpiller, säger näringsexperten Christer Rosén till Allas Hälsa.

Han menar alltså att mängden D-vitamin vi får i oss av att äta ägg är mycket mer än vad som står i Livsmedelsverkets databas eller på äggkartongen.

Och enligt Allas hälsa är det inte många som vet om att ägg är en så effektiv D-vitaminkälla. Istället äter folk kosttillskott för D-vitamin, när de istället bara skulle kunna äta lite fler ägg, för samma effekt.

Tvåa efter bröstmjölk

Det är faktiskt som så att ägg är den näst mest naturliga och kompletta näringskällan. Vad som kniper första platsen? Det är mammans kära bröstmjölk.

– Ägg är den mest kompletta och naturliga näringskällan näst efter bröstmjölk. Genom ägg får vi i oss nästan alla näringsämnen som kroppen behöver förutom C-vitamin, säger Astrid Lovén Persson, verksamhetsledare för branschorganisationen Svenska Ägg till Allas Hälsa.

Har du som vana att äta ett ägg till frukost varje dag? Eller ett till lunchen? Men vad händer egentligen emd kroppen om du äter ägg varje dag? Det har Nyheter24 tidigare skrivit om. Nyfiken? Allt du behöver veta om det finns att läsa här.

Brukar du äta ägg?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela