Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kändistandläkare: Så borstar du tänderna utan att skada kroppen

- 15/08/2019, 21:28 -

Att gaddarna ska borstas varje morgon och kväll kan du ju redan vid det här laget. Men tänker du lika mycket på hur du borstar tänderna? Det kan nämligen få väldigt negativa konsekvenser för hela kroppen om du gör fel.

Det vanligaste svaret på hur man som människa ska må bra brukar ofta vara en hälsosam kost, regelbunden träning och bra hygienrutiner.

Men det är nödvändigtvis inte bara det som krävs.

Hela kroppen påverkas

Kändisläkaren Grace Goar Vershinina, från Beverly Hills i Kalifornien, USA, menar att tänderna och tandköttet har stor inverkan på det allmänna måendet i kroppen, enligt Daily Mail. 

Dålig tandhygien kan påverka hela kroppen negativt, säger kändistandläkaren. Bildkälla: Instagram

Hon säger att särskilt hyn kan försämras vid dålig mun- och tandhygien, trots en i övrigt hälsosam livsstil. 

– Munnen är en port och en entré till kroppen, en dålig oral hälsa kan få mycket negativa konsekvenser på hela kroppen. Munbakterier kan enkelt ta sig in i blodomloppet och orsaka inflammationer, infektioner och sjukdomar, säger Vershinina. 

Man ska borsta tänderna två gånger om dagen, använda tandtråd och rengöra tungan. Kändistandläkaren säger också att man ska uppsöka tandläkare var sjätte månad för kontroll. 

Ett annat råd som hon ger är att tvätta ansiktet varje gång efter att man borstat tänderna. Det ska man göra för att undvika att skadliga munbakterier får fäste på huden. 

Vanlig myt

Tandläkaren Lewis Ehrlich, baserad i Sydney i Australien, säger att en av de vanligaste myterna vid tandborstning är att hårdare borsthuvuden är bättre än mjuka.

– Hårda borstar kan faktiskt skada tandköttet och skapa viss känslighet i tänderna. Använd därför alltid mjuka borstar, säger han. 

Mjuka borsthuvuden framför hårda, menar Lewis Ehrlich. Bildkälla: Instagram

Ehrlich rekommenderar också att man borstar med milda och cirkulära rörelser, och inte horisontellt. Det senare kan nämligen skada tänderna. 

Han uppmanar också, precis som Vershinina, till att använda tandtråd. 

– Det kommer åt ställen som tandborsten inte når, och reducerar risken för infektioner i tandköttet, säger Ehrlich, enligt Daily Mail.

Mer nyheter: Här är det mystiska svarta hålet som lyste upp hela vår galax 

Borstar du tänderna två gånger per dag?