Bananer riskerar att utrotas
Bananer kan bli utrotningshotat - Foto: Pixabay

Banan-larmet: Ostoppbar svamp hotar fruktens existens

Colombia, en av världens största exportörer på banan, har utlyst storlarm över hela landet. En svamp har nämligen spridit sig till flera odlingar och hotar nu fruktens existens.


För många är bananen en stor del av den dagliga kosten. Allt från smoothies, pannkakor och pajer är mat som ofta innehåller den populära frukten. Men nu riskerar bananen att bli en bristvara i framtiden eller i värsta fall utrotas, enligt Vice.

Colombia, världens fjärde största exportör av bananer, har nämligen slagit larm om att en svamp har spridit sig till stora områden i landet. Den för med sig den så kallade Panamasjukan som har kapaciteten att förstöra bananodlingar och i det här fallet, den populära Cavendish-sorten.

– Det är ingen blixt från klar himmel då det har förekommit i Asien tidigare. Egentligen har det bara varit en tidsfråga innan det skulle nå Mellanamerika.  Men detta är oroväckande naturligtvis, för om en odling blir angripen så måste man hugga ner plantorna, säger Jonas Andersson, ansvarig för frukt och grönt på ICA, till Nyheter24.

Bananen kan vara utrotningshotad efter att Colombia har slagit larm. BIldkälla: Janerik Henriksson/TT

Utrotade den populära banansorten

Svampen kan få förödande konsekvenser. En gammal populär sort, kallat Gros Michel, utplånades nästan helt under 50-talet efter att Panamasjukan fick fäste. Men enligt Jonas Andersson så är detta något som bananodlingarna nu är förberedda på.

– Man har gjort en massa åtgärder för att minimera skadorna och skapat nya kontroller och rutiner. Men om det skulle få en större spridning i många länder så påverkar det tillgången på bananer i hela världen, säger han.

Hur mycket kan bananerna kosta i framtiden om det skulle bli en bristvara?

– Det har jag ingen uppfattning om, men skulle de stora odlingarna få ett utbrott så får det effekter på tillgång och pris. Initialt köper vi inte colombianska bananer och vi har inte fått signaler från leverantörer om prishöjningar utifrån detta.

På er hemsida så säljer ni bland annat fruktpåsar där bananerna kommer från Colombia, kommer inte de här priserna att påverkas?

– Enskilda ICA-butiker har ju friheten att handla vad man vill och de kan ha köpt från andra grossister. Men vi har inte fått någon indikation på att en prishöjning är aktuell.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Äter du banan?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.