kvinna och man.
Personer som pratar med sig själva visar sig vara både smartare och mer effektiva än andra. - Foto: Unsplash

Pratar du ofta med dig själv? Då kan du vara smartare än andra

Att prata med sig själv är något som många kopplar ihop med galenskap. Men faktiskt är det precis tvärtom! Modern forskning pekar på att den som pratar högt med sig själv både är smartare och mer effektiv än andra.


Många av oss pratar högt med oss själva flera gånger om dagen utan att vi tänker på det. Och det kan vara allt ifrån en svordom när du gjort dig illa till några peppande ord till din egen spegelbild. 

Om du tror att det här innebär att du börjar bli galen – då är det dags att tänka om. Snarare verkar det innebära att du är ovanligt smart och bättre på att få saker gjorda. Det visar flera forskningsstudier från de senaste åren, skriver Måbra.   

Mer effektiv 

Om du uttalar uppgifter du ska göra högt, som exempelvis ”Nu ska jag ta tag i disken”, så kommer du att öka dina chanser rejält att få det gjort, jämfört med om du bara tänker det. 

Det verkar vara så att uppgiften blir mer greppbar och konkret när den kommer ut ur munnen och därför blir det lättare för dig att lösa den, visar en amerikansk studie. 

Det blir dessutom lättare att se det du säger högt utifrån, på ett objektivt sätt, vilket underlättar problemlösning. 

Det är även en fördel att prata högt om saker du inte vill glömma bort. Detta eftersom det är större chans att du kommer ihåg det då, än om du bara har tänkt på det. Det här visar bland annat forskning från Bangor University. 

Forskning visar att de som pratar högt för sig själva både är ovanligt smarta och bättre på att få saker gjorda. Bildkälla: Unsplash

Stärkt självförtroende 

Förutom att bli mer effektiv visar forskning att du kan stärka ditt självförtroende genom att prata högt. 

Det du säger till dig själv kommer att spegla hur din dag kommer att bli. Om du har en gnällig och pessimistisk dialog med dig själv så blir det svårare att klara av saker. 

Om du istället säger till sig själv att ”Det här klarar du” så har du mycket större chans att faktiskt göra det. Och faktiskt är det ännu större chans att du klarar det om du säger det högt. 

Chanserna ökar ännu mer om du säger ”du kan” istället för ”jag kan”. Det verkar vara extra effektivt att prata om sig själv i tredje person, enligt amerikansk forskning.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du prata högt för dig själv?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Assa Abloy ökar vinsten

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

En rad olyckor har inträffat i Västra Götaland under onsdagsmorgonen, efter att svår halka ställt till det i trafiken.

Så tjänar du pengar på att ladda bilen

Pausa laddningen av elbilen – och tjäna en tusenlapp. Flera aktörer på elmarknaden har gått ihop för att få elbilsägarna att bidra till ett stabilare elnät.

Högre vinst för Evolution

Evolution, utvecklare av nätkasinon, gjorde en rörelsevinst på 311 miljoner euro för första kvartalet, en ökning med nästan 15 procent jämfört med samma period i fjol.

Lägre priser pressar SSAB:s vinst

Stålkoncernen SSAB vinst faller tydligt. Under första kvartalet landade rörelsevinsten på 3 157 miljoner kronor, ner från 4 733 miljoner kronor samma period i fjol.

Uppgång väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas fortsätta upp när handeln inleds klockan nio, indikerar förhandeln på bland annat IG Markets.