Stockholm

Här är de 7 största hoten mot mänskligheten just nu

Det finns flera skrämmande teorier om hur mänskligheten kommer dö ut. Nyheter24 listar fem av dem.
Det finns flera skrämmande teorier om hur mänskligheten kommer dö ut. Nyheter24 listar fem av dem. Foto: Pixabay

Ingen levande art på jorden kan leva för alltid. Tanken på hur mänskligheten kommer dö ut är nervkittlande och skrämmande, men samtidigt spännande att fundera på hur det kommer gå till. Nyheter24 listar mänsklighetens sju största hot.


Läs mer

Asteroider, epidemier, artificiell intelligens eller klimathot. Listan över hot mot mänskligheten kan göras lång och oavsett hur obehaglig tanken är på att ett kärnvapenkrig eller en enorm himlakropp kan ta kål på alla människor, så är det på något skumt sätt otroligt spännande. 

Nyheter24 har samlat mänsklighetens sju största hot i en lista, utan inbördes ordning.

Klimathotet

Självfallet står klimathotet med på listan. Det är en av världens mest omtalade frågor och engagerar miljontals människor i protester och upprop runt om i världen. 

Det blir allt vanligare med extrema väderförhållanden, vilket vi ser tydligt med tanke på de länder som drabbats av torka, orkaner och översvämningar.

Själva klimatförändringarna i sig kanske inte skulle ta död på hela mänskligheten, närmare bestämt är sannolikheten för att scenariot skulle göra slut på oss människor runt 0,01 procent – iallafall inom de närmsta 200 åren.

Dock kan det i sin tur leda till globala konflikter såsom svält, social kollaps och massdöd.

Ekologisk kollaps

Listan fortsätter i klimattema. Det finns fler allvarliga konsekvenser av klimathotet. På grund av att vår miljö håller på att förändras leder det dessutom till att djurlivet och djurarterna står inför massiva hot.

I allt snabbare takt dör fler och fler djurarter ut, vilket kan orsaka en kollaps av hela ekosystemet. Därav skulle sättet vi lever på idag bli helt omöjlig, rapporterar VA.

Biologisk krigsföring

Den här tanken är svindlande. Inte nog med att pandemier räknas till det allra största hotet mot mänskligheten, om man räknar bland de naturliga hoten, de skulle även kunna användas för bioterrorism eller biokrigföring.

Vad betyder då de sistnämnda? Jo, syntetisk biologi skulle kunna användas för att skapa patogen (alltså mikroorganismer, virus eller bakterier), vilket i sin tur rent ut sagt kan användas som vapen länder emellan, och därmed slå ut en hel befolkning eller till och med delar av ekosystemet.

Obehagligt, va?

Men en pandemi kan ske av naturliga orsaker också.

Ett exempel på detta är "Justianska pesten", som härjade mellan 541-542 efter Kristus. Under det året dog mellan 25 och 33 miljoner människor – alltså 13-17 procent av hela jordens befolkning.

"Digerdöden" kom 800 år senare och skövlade hela 10 procent av mänskligheten. För att få perspektiv på saken kan epidemin jämföras med bägge världskrigen, där cirka en till tre procent av jordens befolkning avled.

Kärnvapen

Precis som ovannämnda räknas kärnvapenkrig som ett av de största hoten mot mänskligheten. Stiftelsen Global Challenges Foundation ser detta och klimatförändringarna som de största farorna mot människans överlevnad, skriver Expressen.

Och sanningen är att vi har varit nära potentiella kärnvapenkrig – av misstag.

Bland annat redan 1995, då det ryska försvarssystemet misstog en norsk väderraket för ett kärnvapenangrepp. Då var den före detta presidenten Boris Jeltsin bara millimeter från att trycka på kärnvapenarsenalens avfyrningskod – och därmed starta ett krig, baserat på ett misstag. Hissnande tanke.

Artificiell intelligens

Vi har sett katastrofala konsekvenser av artificiell intelligens som spårar ur i flertalet filmer. Terminator-filmerna är bara ett axplock av exempel där robotars intelligens överstiger människans.

Roboten Sophia är en av världens mest utvecklade AI. Bildkälla: Kin Cheung/TT

Mestadels är tanken oftast satt i ett fiktivt perspektiv, men under de senaste åren har utvecklingen av den artificiella intelligensen accelererat – vilket nu forskare varnar för, enligt VA.

De pekar på äldre förslag där människan utvecklat diverse vapen som vi under den tiden inte kunde förutspå kraften i, exempelvis atombomber.

Asteroider och supervulkaner

De ovannämnda hoten har en gemensam nämnare – de är alla skapade av människan.

Men den sista, men inte minsta, punkten är faktiskt något vi inte kommer kunna styra över alls. De kallas för supervulkaner och asteroider och bägge kan orsaka en sådan enorm förödelse att vi aldrig kommer att kunna repa oss från det.

Bildkälla: Pixabay

Det finns alltid en risk för att en supervulkan kan få ett utbrott eller att en asteroid dyker upp på NASA:s radar, med sikte på jorden.

Inte nog med att krater-eller nerslagsplatsens ground zero skulle ställa till med en omåttlig katastrof, det skulle även leda till att aska blockerar atmosfären och därmed hindrar solljuset för att nå ner till oss på marken, likt en atomvinter efter ett kärnvapenkrig, menar VA.

Men risken för att en supervulkan skulle få ett utbrott är mycket sällsynt.

Dock är många experter övertygade om att en eruption kommer inträffa från supervulkanen i Yellowstone någon gång i framtiden. 

NASA håller dessutom ständigt koll på huruvida potentiellt hotfulla asteroider kommer att träffa oss, men vad som händer om vi väl får reda på att vi kommer bli träffade vet vi inte. Dock är den risken mycket liten, skriver Expressen.

Tror du att mänskligheten kommer dö på grund av någon av dessa?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.