Man åtalad för dödshot mot Greta Thunberg: "Vill kunna flyga"

- 27/08/2019, 18:27 -

I våras fick Greta Thunberg och mamma Malena Ernman flera brev som innehöll konkreta dödshot. Brevskrivaren nämnde även flera uppgifter om familjen som varit ytterst privata. Nu har en 39-årig man åtalats för grovt olaga hot.

Via flera handskrivna brev har operasångerskan Malena Ernman, 48, och dottern och klimataktivisten Greta Thunberg, 16, blivit hotade till döden. En 39-årig man har nu åtalats för dödshot.

Åtalet beskriver fallet som grovt olaga hot och enligt mannen så ångrar han sig, det säger han i alla fall i förhör. Men att hans vilja var att Greta skulle ändra sin ståndpunkt i klimatdebatten.

– Jag ångrar det och önskar jag kunde ta tillbaka det, ska mannen sagt i förhör, enligt Aftonbladet.

Skickat flera brev

Det hela ska ha ägt rum i perioden från 1 mars till den 4 april i år. 39-åringen ska ha skickat flera brev hem till familjen innehållande dödshot. Men där tar det inte slut. 

Förutom konkreta dödshot har även brevskrivaren nämnt flera uppgifter om familjen som varit ytterst privata.

Spårad via fingeravtryck

39-åringen är tidigare dömd för olaga hot och kunde därför spåras via fingeravtryck som han lämnat på breven.

Gretas brev
Bildkälla: Polisen

Lovat att aldrig göra om det

Mannen har i förhör lovat att aldrig göra om det, samt att han ber om ursäkt. Det som gjort honom upprörd är Gretas miljöengagemang. Han menar dock att han inte har något emot henne och att han absolut inte tänkt göra någon slags verklighet av hoten han skickat.

– Hon har rätt i det hon säger men jag vill ju kunna flyga på semester ibland, säger mannen i förhör.

Brevskrivaren har medgett omständigheterna och påstår att han inte haft något uppsåt att skada eller hota, vilket också innebär att han förnekar hot, rapporterar Aftonbladet.

I slutet av november i år kommer förhandling i målet att ske.