Torsdag 9 Dec
Stockholm

Ny forskning visar: "Gay-genen" existerar inte

Gay, Sex, Forskning
Ny forskning visar: "Gay-genen" existerar inte. Foto: Stina Stjernkvist/TT, Patrik Lundin / SvD / TT

En omfattande forskning har kommit fram till att den så kallade "gay-genen" inte finns. Däremot har man sett att vissa genvarianter har en statistisk säkerställd koppling till samkönat sex.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

För mer än 25 år sedan skapade en bit av människans X-kromosom, Xq28, stora rubriker – anledningen var att forskare trodde att de hittat "gay-genen".

Nu visar däremot en ny omfattande forskning att den så kallade "gay-genen" inte existerar. 

Innefattar en halv miljon människor

Studien, som innefattar DNA från en halv miljon människor, är väldens hittills största studie av kopplingen mellan gener och sexuellt beteende. Ett forskarteam, beståendes av bland annat Niklas Långström som är psykiater och forskare vid Karolinska institutet i Stockholm, har i genetiska databaser letat efter arvsmassa som är kopplat till samkönat sex. 

– I själva verket är sambanden mellan gener och beteenden ytterst invecklade, och det verkar gälla även för sexualiteten, säger Niklas Långström till SVT Nyheter.

I studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science, använde forskarna genetisk information från UK Biobank samt från gentest-företaget 23andMe i USA. Bland annat har deltagarna i studien svarat på om de någon gång haft sex med en person med samma kön. 

Resultatet: "Gentest för samkönat sex är en omöjlighet"

Och resultatet visar tydligt – det finns ingen "gay-gen".

Studiens resultat visar att totalt fem genvarianter har en statistisk säkerställd koppling till samkönat sex – där två finns hos både kvinnor och män, en finns hos enbart kvinnor och två finns enbart hos män. 

Dessa varianter har en extrem liten effekt. Enligt en rapport i tidskriften Science ligger genvarianterna bakom mindre än en procent av skillnaderna i människors beteende i frågan om samkönat sex. 

– Det betyder att ett gentest för samkönat sex är en omöjlighet. Det är jättetydligt. Så den idén kan man begrava, säger Niklas Långström, till SVT Nyheter

Kan väcka känslor 

Den nya upptäckten kan väcka känslor och det är Niklas Långström medveten om. Med anledning till att homosexualitet tidigare klassats som en sjukdom och fortfarande är olagligt i mer än 70 länder så beslutade sig forskarna för att komplettera sin rapport med en faktaruta om vad resultaten inte betyder. 

De skriver: "Våra resultat ger inget utrymme för diskriminering baserad på sexuell identitet eller attraktion, ej heller leder våra resultat till några slutgiltiga besked om i vilken grad arv eller miljö påverkar sexuella preferenser."

Kommentera
Kopiera länk
Dela