Svenskamerikanskan inleder sin rymdresa 25 september.
Jessica Meir blir första kvinnan i rymden. - Foto: Adam Ihse/TT, Pavel Golovkin/TT

Jessica Meir blir första svenska kvinna i rymden

Svenskamerikanska Jessica Meir blir historisk den 25 september. Hon kommer då att bli första svenska kvinna som reser ut i rymden.


Jessa Meir, 42, är uppvuxen i det lilla samhället Caribou i nordöstra USA. Hennes mamma är från Västerås och pappa från Israel. Men föräldrarna flyttade till USA innan dottern föddes. Därför har Meir medborgarskap i både USA och Sverige.

Det är Dagens Nyheter som träffar henne på Johnson Space Center i Houston, Texas, för att prata om den stundande rymdfärden.

En dröm

Hon berättar att hon drömt om att bli astronaut sedan hon var en liten flicka, och att hon precis som många andra svenskar har en stark kärlek till naturen.

Varje astronaut får ta med sig ett kilo i personliga tillhörigheter på resan. Meir säger att hon bland annat kommer att ta med sig en svensk flagga, israelisk flagga och en nallebjörn som hon lekte med när hon var fem år gammal.

Svenskamerikanskan har ägnat sommaren åt att åka mellan olika träningsanläggningar i USA och Ryssland. Att bli astronaut kräver en unik kombination av mental och fysisk styrka, samt akademiska kunskaper och atletiska färdigheter. Exempelvis har rymdträningen bestått av förberedelser på hur man agerar i en nödlandningssituation.

Den 25 september inleds rymdfärden. Bildkälla: Pavel Golovkin/TT

Ett halvår i rymden

Meir kommer att spendera drygt ett halvår på den internationella rymdstationen, innan det blir dags att återvända till jorden. Hon ser verkligen fram emot de experiment som är planerade att utföras på plats.

– Det är så många uppdrag som är spännande, vi ska studera förändringar i synen och näthinnan av långa perioder i rymden, hur artärer och immunsystem påverkas. Totalt är det mer än 300 experiment som ska hinnas med, säger hon till DN.

Svenskamerikanskan kommer också att ge sig ut på så kallade rymdpromenader, då hon kommer att röra sig fritt ute i rymden.

– Jag tror att det blir den största utmaningen under uppdraget. Rymdpromenader är krävande och riskfyllda och det är mycket som står på spel. Så det är det jag förbereder mig för som mest på marken. Men det är även det jag ser allra mest fram emot. Jag har drömt om att göra en rymdpromenad sen jag var fem år gammal. Att vara helt ensam i rymden och titta ner på vår lilla planet, säger Meir.

Kvinnor mer lämpade

Männens monopol på rymdresor började så sakteliga brytas under 1970-talet. Idag har en del forskning kunnat visa att kvinnor till och med är bättre lämpade än män att ge sig ut i det okända. En studie från 2014 har bland annat kunnat visa att kvinnor bränner dubbelt så lite kalorier som män i rymden, skriver DN.

Läs också: Här är världens första lyxhotell i rymden

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Skulle du vilja resa ut i rymden?
Tack för din röst!