Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

97-årige mångmiljardären om framtiden: Vill jobba till 100-årsdagen

- 01/09/2019, 17:26 -

Affärsmannen och entreprenören Olav Thon, 97, har minst sagt kört gasen i botten hela livet. Och han har ingen lust att sakta in. Den nygifte mångmiljardären berättar nu om framtidsplanerna.

Längtar du till pensionen? Eller önskar du kanske att den där trisslotten ska säkra ekonomin för gott?

Någon som inte legat på latsidan, och inte har för avsikt att göra det under kommande år, är Olav Thon.

Den 97-årige norrmannen äger mängder av köpcentrum, hotell och andra fastigheter – samt är god för flera miljarder.

"Det är något riktigt skit"

Thon vill jobba tills han är 100 år, men knäna börjar svika honom. Bildkälla: Berit Roald/TT

Thons plan var att fortsätta jobba ända fram till sin hundrade födelsedag, men nu börjar knäna svika honom.

– Jag hade trott att jag skulle fortsätta tills jag blir 100, men nu har jag fått problem med knäna, det är något riktigt skit, så jag vet inte hur mycket det kommer hindra mig. Jag har som mål att jag ska fullfölja året, och kanske ett eller två år till, säger han till E24.

Men samtidigt som han själv ändå fortsätter att ånga på, passar han på att ge en rejäl känga till dagens ungdoms arbetsmoral. Han begriper inte varför de tar sabbatsår eller åker jorden runt för att upptäcka sig själva.

– Bevare mig väl, när man har gått i skolan i 13 år och ger sig ut på en världsomsegling. "Det har jag förtjänat", säger de. Men de har inte förtjänat någonting, säger han.

Nygift på egna lyxhotellet

Cirka 200 gäster var inbjudna till det uppmärksammade bröllopet. Bildkälla: Berit Roald/TT

På det privata planet händer det också fortsatt saker för 97-åringen. I somras gifte han sig nämligen med kärleken Sissel Berdal Haga, 79, som han tillbringat de senaste 30 åren med.

– Detta är en bekräftelse på en lång kärlekshistoria och vi är väldigt glada i dag, sa Thon efter ceremonin.

Det storslagna bröllopet hölls på hans egna lyxinrättning Hotel Briston, som han köpte under 70-talet. Omkring 200 gäster bjöds in till att bevittna när de två lovade varandra evig kärlek.

Skänker sin förmögenhet

Thon har inga barn eller arvingar till sin förmögenhet. Han har istället skänkt alla sina aktier i sina bolag, som har ett värde av cirka 25 miljarder kronor, till en särskild stiftelse. Den stiftelsen delar ut miljontals kronor till forskning om medicin och naturvetenskap, skriver E24.

Läs också: Har du hund eller katt? Då är chansen större att du är rik

Längtar du till pensionen?