Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya dinosauriefyndet – den första av sitt slag

- 06/09/2019, 15:25

En helt ny dinosaurieart har hittats i Japan. Forskare har döpt den nya upptäckten till Kamuysaurus japonicus.

I Japan har forskare hittat ett skelett från en helt ny dinosaurieart. Det förhistoriska djuret mätte hela åtta meter på längden och räknas som den största upptäckten i landet.

Den fick namnet kamuysaurus japonicus, som betyder "japansk drakgud", enligt ett uttalande från Hokkaidos universitet. Forskare har nu analyserat dinosauriebenen och upptäckt att det är en ny art av hadrosaurid-dinosaurien, en växtätare som levde på jorden under kritaperiodens senare del.

Redan 2013 upptäcktes artens svans och nu har forskarna lyckats gräva fram hela skelettet. 

Man tror att dinosaurien var nio år gammal och vägde mellan 4-5,3 ton, enligt CNN. Den vägde alltså lika mycket som en asiatisk elefant.

– Det faktum att en ny dinosaurie har hittats i Japan betyder att det en gång fanns en egen värld av dinosaurier i Japan eller i Ostasien, och en isolerad evolutionsprocess, säger forskningsledaren Yoshitsugu Kobayashi, enligt Aftonbladet.

Dinosaurier
Kamuysaurus japonicus är en helt ny dinosaurieart som hittats i Japan. Bildkälla: Masato Hattori/Hokkaido University/TT

Det är extremt ovanligt att ett sådant pass välbevarat dinosauriefynd hittas i Ostasien. Forskarna hoppas nu på att hitta fler i landet.

Tror du att det finns fler okända dinosaurier som inte har hittats?