Stockholm

Sluthissat: SD stoppar prideflaggan vid Sölvesborgs stadshus

Sverigedemokraterna stoppar Prideflaggan.
Sverigedemokraterna stoppar Prideflaggan i Sölvesborg. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix / TT, Sverigedemokraterna/TT

De styrande partierna i Sölvesborg har beslutat att prideflaggan inte får hissas längre vid stadshuset i staden. "För oss är traditionen viktig, och jag vet att många av våra äldre kommuninvånare delar den uppfattningen", säger Louise Erixon (SD) till BLT.


Läs mer

Prideflaggan har hissats vid stadshuset i Sölvesborg i samband med Stockholm-Pride sedan 2013. Men nu har de styrande partierna, SD, KD, M och SoL-partiet, satt stopp.

"För oss är traditionen viktig"

Det sverigedemokratiska kommunalrådet Louise Erixon säger till Blekinge läns tidning att det är endast den svenska flaggan som får hissas upp i framtiden, enligt Sveriges Radio.

– För oss är traditionen viktig, och jag vet att många av våra äldre kommuninvånare delar den uppfattningen, säger hon till BLT.

Sd sätter stopp för Prideflaggan. Bildkälla: Johan Nilsson/TT

Missnöje bland oppositionen i Sölvesborg

Oppositionen i Sölvesborg har varit motståndare till beslutet och är missnöjda med att man inte vill stötta HBTQ-rörelsen.

– Ärligt talat är jag inte förvånad. För Louise Erixon har tydligt visat sitt motstånd tidigare år då vi hissat Prideflaggan, säger Roine Olsson (S), som är gruppledare, till BLT, enligt SVT.

Vill förbjuda prideflaggan i Ronneby

Det stannar inte där – för nu vill Sverigedemokraterna även förbjuda prideflaggan i Ronneby.

– Det är en flagga som inte ska hänga i våra flaggstänger. Prideflaggan är från början politisk. Ska vi ha andra politiska flaggor i våra flaggstänger? Jag tycker att vi ska vara strikta och traditionella. Vi kommer i alla fall kämpa för vår riktlinje, säger gruppledaren Nicolas Westrup (SD) till BLT, enligt SVT.

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.