Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

87 tigrar döda i Thailand – räddades från turistattraktion

- 18/09/2019, 19:48

87 tigrar har dött av virussjukdom och luftvägssjukdom. Detta efter att de blivit räddade från turistattraktion för tre år sedan.

2016 gjorde thailändska myndigheter ett ingripande och räddade 147 tigrar från en thailändska turistattraktionen "Tigertemplet", nordväst om Bangkok.

Tigrarna som räddats togs till två statliga djurfristäder. Det uppenbarades snart att djuren hade drabbats av en virussjukdom. Detta säger en tjänsteman från departementet enligt Reuters. Fem män, varav tre munkar, greps och blev åtalade för otillåtet innehav av djurdelar från djur som är utrotningshotade.

Hundvirus kallat "canine distemper virus"

Nu har totalt har 87 av tigrarna dött av virussjukdom och luftvägssjukdom, dels för att deras immunsystem blivit försvagat på grund av inavel, rapporterar Reuters. Viruset är förekommande hos hundar och kallas "canine distemper virus." 

Medan tigrarna bodde i tigertemplet så tog munkarna betalt av besökare för att ta bilder med tigrarna och att mata tigerungarna med nappflaska. Anledningen till att tigrarna behövde räddas var att templet blivit anklagade för att ha drogat tigrarna samt att de var olagligt uppfödda.

Djurrättsaktivister reagerar

Djurrättsaktivister har anklagat templet för olaglig avel av tigrar. Även besökare har tidigare larmat och sagt att tigrarna verkar drogade. Templet förnekar anklagelserna. Tigertemplet har i flera år promotat sig själva som ett naturreservat, men så småningom gjordes en inspektion av templet för misstänkt olaglig djurhandel och djurmisshandel. 

Under insatsen hittades även 40 döda tigerungar i en frys och 20 glasburkar med tigerungar och tigerorgan. Enligt New York post försökte även en munk fly med 700 injektionsflaskor med tigerhud och en resväska full av tigertänder. 

Enligt WWF så är tigrar starkt utrotningshotade, då det finns runt 3900 tigrar i det vilda kvar idag