Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

TV4 fälls efter kränkande kommentaren

- 18/09/2019, 22:44 -

Efter TV4-profilens uppmärksammade uttalande under en nyhetssändning fälls nu kanalen av Granskningsnämnden.

Det var efter ett avsnitt av "Kalla fakta" – som tog upp rasprofilering – som TV4-profilen under en nyhetssändning gjorde uttalandet. 

Han erkände då att han själv rasprofilerar.

– Om jag ser blonda grabbar köra runt i en stor, dyr ”Merca” (Mercedes reds anm.) tänker jag bortskämda skitungar som kör pappas bil. Om jag ser unga mörkhyade killar köra runt i en likadan bil tänker jag kriminella. Det betyder att jag rasprofilerar. Det är inget jag är stolt över, men till skillnad från svenska polisen så erkänner jag att jag gör det, sa Anders Kraft i direktsändning.

Möttes av hård kritik

Uttalandet kritiserades dock hårt av både experter och tittare som ansåg att det var olämpligt sagt.

Granskningsnämnden har gjort samma bedömning, för nu fälls TV4 till följd av kommentaren. 

I sitt beslut skriver Granskningsnämnden dock att man förstår att syftet med uttalandet var att exemplifiera den typ av fördom som kan ligga bakom etnisk profilering. 

Men trots det så anser man att TV4-profilens uttalande var uppenbart kränkande. 

Ber om förlåtelse

Anders Kraft har i ett sms till Aftonbladet bett om ursäkt för det han sa.

– Min avsikt var aldrig att kränka någon, vilket Granskningsnämnden skriver. Det fanns ändå en risk för det och jag är ledsen för det. Min intention var tvärtom, jag ville belysa en viktig fråga, skriver han. 

TV4-nyheternas chef Fredrick Malmberg har också skrivit till tidningen. Han menar att kanalen inte tänker recensera Granskningsnämndens beslut. 

– Om någon har uppfattat den här på annonsen som kränkande är det tråkigt. Men Granskningsnämnden har rätt i att det inte var syftet. Den åtgärd som vi vidtar är att vara tydliga med att det här inte var intentionen utan vi ville belysa frågan om rasprofilering, skriver han. 

Han skriver också att TV4 inte behöver se över sin policy mot rasism, och menar att det här var ett enstaka tillfälle.

Mer nyheter: Så här fungerar straffrabatten för unga kriminella
Mer nyheter: Miljöpartist åtalas för förtal – efter metoo-anklagelser mot partikamrat

Var det rätt beslut att fälla TV4?