Måndag 24 Jan
Stockholm

Så här fungerar straffrabatten för unga kriminella

Så här fungerar straffrabatten för unga.
Det här innebär ungdomsrabatten i praktiken. Foto: Pi Frisk/SvD/TT, Fredrik Sandberg/TT

En fråga som har varit väldigt omdiskuterad i flera års tid och som skapar starka motsättningar är den så kallade straffrabatten för unga. Läs vidare för att få full koll på hur den funkar!

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Våldet på våra gator och torg är en brännande het fråga för stunden. Politikerna ställs till svars som aldrig förr när det kommer till hur situationen ska förändras.

Nyheter24 har tidigare bland annat skrivit om att det är akut brist på svenska anstalter och att S-väljare går över till SD efter senaste tidens dödsskjutningar.

Många av personerna som är inblandade i våldsbrotten är unga. Men vilka straff kan egentligen unga kriminella få? Det reder Nyheter24 ut!

Så funkar ungdomsrabatten

Unga får kortare straff än vad äldre hade fått för samma brott. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Idag finns det en särlagstiftning som gör att unga kriminella behandlas annorlunda av rättsväsendet än äldre brottslingar. 

Personer i åldrarna 15-17, men också 18-20, kan få en mildare påföljd eller ett kortare straff. Desto yngre en brottsling är, desto större strafförkortning ges.

En praxis slår fast att en dömd 15-åring får avtjäna en femtedel av vad en fullvuxen person hade fått göra för samma brott. För en 18-åring gäller halva straffet och för en 20-åring tre fjärdedelar.

Riktlinjerna gör också gällande att personer under 21 år inte kan dömas till ett livstidsstraff. 

Anledningen till att särlagstiftningen existerar är bland annat för att väga in ungas bristande mognad i rättsbedömningarna. 

Utredning säger nej till straffrabatt

En utredning som regeringen beställt kom fram till att straffrabatten borde tas bort eller ändras. Bildkälla: Stina Stjernkvist/TT

För två år sedan tillsattes dock ungdomsreduktionsutredningen av regeringen. 

Den kom fram till att ungdomsrabatten borde tas bort – alltså att unga borde dömas i högre utsträckning som vuxna personer, enligt kommittédirektivet till Ungdomsreduktionsutredningen. 

Läs mer: Livet utanför riksdagen – här är partiledarnas familjer
Läs mer: Nytt lagförslag: Tuffare tag mot bostadsfuskare – kan ge fängelse

Vad tycker du om straffrabatten?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela