Greta Thunberg om kritiken
Greta Thunberg talar ut om den tuffa kritiken. - Foto: Eduardo Munoz Alvarez/AP/TT, Pontus Lundahl/TT

Greta Thunberg om den hårda kritiken: "Jag bryr mig inte"

Greta Thunberg befinner sig just nu i New York för att tala i FN:s generalförsamling. I en intervju med DN så berättar Greta om den tuffa kritiken som hon har mottagit efter de skolstrejkerna mot klimatkrisen.


Greta Thunberg, 16, ska idag hålla ett tal i New York inför världens ledare i FN:s generalförsamling. Hon har under det senaste året växt fram till en global frontfigur för den växande klimatkrisen. Men i takt med att Gretas följarskara har blivit större och starkare, så har också kritiken mot henne vuxit lika fort.

– Det är alltid samma argument. ”Hon är bara ett barn, vi ska inte lyssna på barn” och sedan är jag plötsligt en vuxen som måste tåla kritik. ”Hon används som en frontfigur för eliten, hon försöker tjäna pengar”. Det är väldigt roligt för det verkar så desperat, säger hon till DN.

Fått kritik av Jimmie Åkesson

Bland annat riktade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson en känga mot Greta som menade på att klimatdebatten var överdriven, vilket Nyheter24 skrev om här. Men mothuggen viftar hon bara helt enkelt bort.

– Jag får väldigt mycket kritik för att jag säger att jag vill att de ska få panik, och att panik inte löser någonting. Men med panik menar jag inte att folk ska få panik bokstavligen talat utan att man ska gå ur sin bekvämlighetszon och inse problemet, säger hon till DN.

Struntar i kritiken

Att vi är mitt inne i en klimatkris har varit omdiskuterat bland många under den senaste tiden. Efter att många skolor har uppmuntrat elever till att strejka så menar Greta på att det finns en risk att rörelsen blir en del av systemet de vill förändra.

– Vi strejkar inte mot skolor eller arbetsplatser. Utan mot samhället som det ser ut nu. Och det finns säkert de som hävdar att det förminskar oss, och vårt syfte, att det inte blir lika kraftfullt, men allt som bidrar är bra. Jag bryr mig ärligt talat inte om det. säger Greta till DN.

Greta Thunberg ska hålla tal inför FN:s generalförsamling i New York. Bildkälla: Eduardo Munoz Alvarez/AP/TT

Nyheter24 har tidigare skrivit om kritikerstormen mot Greta Thunberg. Det kan du läsa om här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Följer du Gretas klimatkamp?
Tack för din röst!