Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Åkessons känga till Greta Thunberg: "Kraftigt överdriven"

- 24/08/2019, 19:59 -

Sverigedemokraternas Jimmie Åkessons sommartal visade sig riktas en hel del till miljöaktivisten Greta Thunberg och hennes val av färdmedel till USA, inför klimatmötet. Partiledaren menar också att debatten om klimatet är överdriven.

Jimmie Åkessons (SD) sommartal handlade inte bara om honom själv. Nej, det var många namn som blev inblandade, bland annat Donald Trump, Ebba Busch Thor och Greta Thunberg. Men den största kängan riktades till miljöaktivisten Greta.

Åkesson menar på att klimatdebatten är överdriven och att Thunberg seglats till USA inte är något att ta efter. Att Sverigedemokraternas partiledare tidigare har uttryckt ett specifikt missnöje angående Greta Thunbergs skolstrejker är ingen nyhet. Men nu riktades alltså kritiken mot hennes val av färdmedel till USA för klimatmötet.

"Världsekonomin skulle ha svårt att överleva"

– Hur i hela friden skulle handeln och världsekonomin överleva en sådan omställning? säger Åkesson i sommartalet.

Åkesson menar att Thunbergs tilltag inte är ett föredöme samt att handeln och världsekonomin skulle ha svårt att överleva en sådan slags omställning.

Väcka medial uppmärksamhet och bli hyllad

– Man kan så klart väcka medial uppmärksamhet och bli hyllad genom att åka segelbåt till Amerika, men – om man tänker efter – hur i hela friden skulle handeln och världsekonomin överleva en sådan omställning? säger Åkesson och fortsätter:

– Om vi skulle ersätta alla flygtransporter av människor och varor med segelbåt. De negativa effekterna globalt är oöverskådliga, obeskrivliga. Hela världen skulle kollapsa.

"Debatten är kraftigt överdriven"

Aftonbladet ställde frågan om Åkesson anser att klimathotet är en smula överdriven och han gav ett glasklart svar om vad han tycker om saken:

– Debatten är kraftigt överdriven. Det i sin tur överskuggar den viktiga fråga det faktiskt är. Det hjälper inte någon om vi ersätter alla flyg med segelbåt. Det skulle bli ett världsekonomiskt haveri, avslutar Åkesson till Aftonbladet.