Greta Thunberg tilldelas idag Right Livelihood-priset
Greta Thunberg tilldelas idag Right Livelihood-priset. - Foto: Eduardo Munoz Alvarez AP/TT, Stina Stjernkvist TT/TT

Greta Thunberg tilldelas nytt prestigefyllt pris – "det alternativa nobelpriset"

Greta Thunberg kammade under onsdagen hem ytterligare ett tungt pris för hennes engagemang i klimatfrågan. Den här gången tilldelades 16-åringen Right Livelihood-priset.


Från att ha strejkat ensam utanför riksdagshuset med en liten skylt och en matsäck, till att hålla tal inför FN, ha möten med Barack Obama och tilldelas utmärkelser från höger till vänster. Så har det senaste året sett ut för Greta Thunberg om man målar med en rejäl pensel. 

Senast idag, onsdagen den 25 september, kammade hon hem ytterligare ett pris för sitt engagemang i klimatfrågan. Den här gången är det Right Livelihood-priset, som även kallas för det alternativa nobelpriset. 

"Ger en röst åt en generation"

I ett pressmeddelande motiverar man utmärkelsen genom att belysa hennes engagemang för klimatet och vilken inspirationskälla hon är för många.

“För att med utgångspunkt i vetenskapliga fakta inspirera till och stärka politiska krav på omedelbara åtgärder mot klimatförändringarna", skriver de i pressmeddelandet och fortsätter:

"Greta Thunberg ger röst åt en generation som kommer att tvingas bära konsekvenserna av vår tids politiska oförmåga att stoppa klimatförändringarna. Hennes beslutsamhet att inte acceptera passiviteten inför den hotande klimatkatastrofen har inspirerat miljoner jämnåriga att höja sina röster och kräva omedelbara åtgärder".

"Inte jag själv som är vinnaren"

I pressmeddelandet tackar Greta för priset men lägger stor vikt på att det inte är hon själv som vinner priset utan skiftar istället fokus till den rörelse som skapats tack vare hennes engagemang.

– Jag är djupt tacksam och hedrad över detta ärofyllda pris. Men som alltid när jag får priser så är det är inte jag själv som är vinnaren. Jag är del av en global rörelse av skolbarn, ungdomar och vuxna i alla åldrar som har bestämt sig för att agera för att skydda vår levande planet. Jag delar mitt pris med alla dem. Right Livelihood-priset är ett enormt erkännande för Fridays For Future och klimatstrejksrörelsen. Tack så hemskt mycket, säger Greta Thunberg.

MER: Greta Thunberg talar ut om mötet med Trump – läs allt om det här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!