Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Greta Thunberg om mötet med Trump: "Jag blev chockad"

- 25/09/2019, 09:11

I veckan har Greta Thunberg och den amerikanska presidenten Donald Trump hamnat i hetluften med varandra. Under måndagen möttes de båda av en slump under FN:s toppklimatmöte – något som ska ha chockat klimataktivisten rejält.

Veckans stora nyhet har tveklöst varit svenska klimataktivisten Greta Thunbergs bravader i New York. 

16-åringens tal från FN:s generalförsamling har gått viralt över hela världen, och Thunberg har hyllats av världsstjärnor som Patti Smith och Leonardo DiCaprio. 

Donald Trumps känga

Även Donald Trump har uttalat sig om Thunberg, men kanske inte på ett hyllande vis. I en uppmärksammad tweet hånade USA:s president Thunberg.

"Hon verkar vara en väldigt glad ung tjej som ser fram mot en ljus framtid. Fint att se!", skrev presidenten på Twitter tidigare i veckan. 

Greta Thunberg svarade då med att ändra sin bio på Twitter till "En väldigt glad tjej som ser fram emot en ljus och fantastisk framtid". 

Även mötet mellan de båda huvudpersonerna har blivit en stor nyhet, och det iskalla blick som Thunberg gav Trump har blivit världsberömd. 

Nu berättar Thunberg om hur det kändes när världens mäktigaste man susade förbi henne. 

– Jag stoppades för att plötsligt kom han in och säkerhetsvakter sa att jag var tvungen att kliva åt sidan. Jag undrade vad som pågick och sen dök han upp. Jag tror att jag blev väldigt chockad, säger hon i pratshowen Skavlan som sänds på fredag.  

"Visste att han skulle säga något om mig"

Greta Thunberg kommenterar även Trumps ironiska Tweet, och uppger att hon inte är förvånad över uttalandet:

– Man kan tolka den på olika sätt, många olika sätt. Jag visste att han någon gång antagligen skulle säga något om mig, men det gör ingen skillnad.

Brandtal

Greta Thunberg höll under måndagen ett brandtal på FN:s klimattoppmöte i New York. Där läxade hon upp världsledarna rejält, bland annat sa 16-åringen att ungas "barndom har blivit stulen" och att det inte finns någon anledning att vara hoppfull.

Talet har sedan dess blivit viralt och hyllats av flertalet kändisar, Donald Trump tillhör dock den mer kritiska skaran.

Läs även: Annie Lööf ryter till efter Trumps hån av Greta: "Vad är det här?"