Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya beskedet om norska hundsjukdomen – okej att ha närkontakt igen

- 27/09/2019, 15:38 -

Nu är det okej för hundar att ha närkontakt igen, uppger norska matsäkerhetsmyndigheten Mattilsynet. Myndighetens kartläggning visar att den okända norska hundsjukdomen inte smittar så lätt mellan hundar.

Nyheter24 har tidigare skrivit om den norska hundsjukdomen där cirka 26 hundar dött och 173 hundar har haft symtom av sjukdomen. Nu har den norska matsäkerhetsmyndigheten Mattilsynet hävt uppmaningen om att hundar inte ska ha närkontakt. 

Det är nu okej för hundar att vara nära varandra igen. Myndigheten skriver att deras kartläggning tyder på att den okända norska hundsjukdomen inte smittar så lätt mellan hundar som man tidigare trott. Kartläggningen visar att inget tyder på att sjukdomen smittar lätt. 

Mattilsynet och Veterinärinstitutet skriver också att de har mottagit väldigt få meddelanden på sistone från veterinärer om hundar med blodig diarré.

ANTALET DÖDSFALL HAR MINSKAT

Antalet dödsfall har minskat på sistone. Myndigheten skriver också att sjukdomsfallen och dödsfallen inte kan sättas i sammanhang till varandra. Orsaken till sjukdomsfallen fortfarande inte känt.