Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Första svenska hunden har dött i fruktade norska hundsjukan

- 26/09/2019, 14:40 -

Sedan augusti har mer än hundra norska hundar insjuknat i en allvarlig sjukdom, något som i många fall har lett till döden. Nu har den första svenska hunden avlidit av sjukdomen.

Under augusti rapporterades flera fall av en allvarlig hundsjukdom i Norge. Efter symtom som blodig diarré avled flera hundar bara ett dygn efter det första symtomet.

Än så länge har det inte funnits något bekräftat fall av sjukdomen i Sverige – fram till nu. 

173 fall med liknande symtom 

I Norge har totalt 173 fall rapporteras där hundar har haft symtom av sjukdomen. Främst är det blodig diarré och ett kraftigt försvagat allmän tillstånd som kännetecknar sjukdomen. 

I många av fallen har hundarna dött kort efter insjuknandet. 

Första svenska fallet  

Nu uppger norska livsmedelssäkerhetsmyndigheten att ett svenskt fall av hundsjukdomen har rapporteras, skriver TT. Hunden hade varit på besök i Norge och sedan kommit hem med blodiga diarréer. Kort därefter dog hunden. 

Det är fortfarande inte bekräftat att hunden blev smittad under sin vistelse i Norge. 

Statens veterinärmedicinska anstalt uttalar sig

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, känner till det svenska fallet. De menar dock att det ännu inte finns någon anledning till oro. 

– Bedömningen är fortsatt att situationen som beskrivs i Norge inte innebär en ökad risk för utbrott av sjukdomen hos svenska hundar, säger Karl Ståhl, tf statsepizootolog på SVA.

Nyheter24 har tidigare skrivit mer om symtomen att hålla utkik efter. Det kan du läsa om här.