Tre konspirationsteorier om Estonia-katastrofen

- 28/09/2019, 13:00 -

Sedan den fruktansvärda Estonia-katastrofen den 28 september 1994 har flera konspirationsteorier om vad som egentligen hände cirkulerat. Här sammanfattar vi några av dem!

Bil- och passagerarfärjan M/S Estonia var påväg från hamnen i Tallin till Stockholm. Klockan 00:24 skickade färjan ut ett nödanrop, och en kort stund senare sjönk den söder om finska Utö. 

852 människor dog – och 501 av dem var svenskar. 

Under åren har det cirkulerat flera konspirationsteorier om vad som egentligen hände den där höstnatten för 25 år sedan. Här är tre vanliga teorier:

1. Färjan sprängdes

I filmen "Baltic Storm" förde den tyska journalisten Jutta Rabe fram teorin om att fartyget sprängdes av en rysk hemlig organisation. Ombord ska det ha funnits två lastbilar med utrustning till det amerikanska robotförsvaret. 

Efter haveriutredningen kom det nämligen fram att Estonia använts för att smuggla krigsmateriel från forna Sovjetunionen till väst. Men enligt svenska myndigheter ska inte det ha skett vid denna sista resa för fartyget.

2. Kaptenen sköts

En annan teori kring vad som hände menar att fartygets kapten hittades skjuten vid kommandobryggan. 

Den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten MUST ska sedan ha infiltrerat anhörigföreningar och medier för att mörka vad som egentligen hade hänt. 

3. U-båten

Den sista teorin i den här sammanställningen involverar en mystisk undervattensfarkost. 

Denna konspirationsteori går kort och gott ut på att M/S Estonia ska ha kolliderat med en u-båt och att detta utlöste katastrofen.

Se mer: 25 bilder som visar att vi aldrig får glömma Estonia-katastrofen