Skräckfilm
Att kolla på skräckfilm kan bokstavligen skrämma livet ur oss. - Foto: Stella pictures

Forskning visar: därför kan du dö av att kolla på skräckfilm

Ibland kan vi känna oss så rädda att vi tror att vi ska dö när vi kollar på skräckfilm. Och faktiskt kan så vara fallet – ny forskning visar att skräckfilm bokstavligen kan skrämma livet ur oss.


Det har visat sig att skräckfilmer gör mycket större intryck på både hjärnan och kroppen än vad man tidigare har trott.

Själva poängen med skräckfilmer och ju att försätta tittaren i just skräck. Det lyckas skaparna med genom att utnyttja våra urinstinkter och lura hjärnan att förbereda oss på livshotande fara. 

Även det mest ologiska kan bokstavligen skrämma livet ur oss. En skräckfilm behöver inte ens ha en spännande handling för att ge en skräckinjagande effekt – det räcker med rätt ljus och ljud för att fylla oss med fasa. 

Skrik förknippat med fara 

Skrik är ett riktigt bra knep för skräckfilmsregissörerna och en forskare i Schweiz har nyligen visat varför ljudet fungerar.

Luc Arnal, på Université de Genève, visade i ett försök från 2015 att vi inte uppfattar skrik som andra ljud. Skrik bearbetas inte i hjärnans hörselcentrum utan skrik skär direkt in i hjärnans rädslocentrum, amygdala. 

Det här området styr vår fruktan och kan snabbt utlösa hjärtklappning, ökad svettproduktion, snabb andning – alltså sånt vi brukar känna när vi kollar på skräckfilm. 

Just skrik är sedan urminnes tider förknippat med att någon är i fara. Ljudet gör oss redo att omedelbart fly eller ta upp kampen. 

Skräckfilm kan lura hjärnan och påverka kroppen – med dödlig utgång. Bildkälla: Stella pictures

Ökad risk för blodpropp 

I ett holländskt försök från 2015 fick 21 personer titta på skräckfilmen ”Insidius”. Efter filmvisningen tog läkaren Frits Rosendaal, från Leids Universitair Medisch Centrum, prover på försökspersonerna.

Det visade sig att deras risk för blodpropp ökade med hela 19 procent under filmvisningen.  

Anledningen till att risken ökar är för att mängden glykoprotein VIII, som är en koagulationsfaktor, ökar i kroppen. 

Överflödiga proteiner

Om det här påslaget kommer, när vi egentligen inte befinner oss i en farlig situation, så är blodproteinerna överflödiga  vilket gör att risken för blodpropp ökar.

Kort och gott kan man säga att skräckfilm kan lura hjärnan och kroppen att tro att vi befinner oss i verklig livsfara. De reaktioner som då automatiskt sätts igång kan ha skadliga effekter på kroppen  så pass att filmerna alltså på riktigt kan skrämma livet ur oss. 

Är du trots detta ändå sugen på att kolla på skräckfilm? Här kan du läsa om de läskigaste filmerna 2019!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gillar du att kolla på skräckfilm?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.