Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är bilderna på rymdhissen som kostar 900 miljarder kronor

- 08/10/2019, 13:46

En enorm hiss ska ansluta jorden till rymden för att underlätta rymdresor och transporter. Kostnad? Bara 900 miljarder svenska kronor.

Många forskare och rymdinnovatörer har letat efter sätt att knyta samman jorden med rymden. Nu kan man ha hittat ett sätt, nämligen genom att bygga en rymdhiss.

Tanken är att hissen ska byggas på jorden och kunna åka ut i rymden. Detta ska kunna utföras med hjälp av dagens teknologi, enligt Business Insider.

En stor kabel kommer att ankras vid jordens ekvator och sedan hissas upp 96 000 kilometer upp i luften. Via kabeln ska en stor farkost transportera allt från människor till material.

Rymdhiss
En rymdhiss kan bli verklighet i framtiden. Bildkälla: Nasa

Men hur funkar den då? Jo, när man åker upp med hissen så får man fart med hjälp av jordens rotation för att komma upp i en hög hastighet.

Rymdhiss
En kabel kommer kunna transportera en farkost från jordklotet upp till rymden. Bildkälla: gfycat.com

Syftet med rymdhissen är att framförallt kunna transportera material, men även människor, till och från jordklotet – något som är betydligt billigare än att åka med rymdfarkoster. Enligt Nasa kostar det i dag cirka 200 000 kronor per kilogram att transportera material från jordytan upp till rymden. Med rymdhissen får man ner den siffran till 1 000 – 10 000 kronor per kilogram.

Kan vara klar om 25 år

Men billigt blir det inte att bygga hissen. Hela 900 miljarder kronor beräknas det kosta, ett projekt som planeras vara klart runt år 2045-2050, enligt Business Insider.

Rymdhiss
Rymdhissen beräknas bli klar runt år 20-45-2050. Bildkälla: Skärmdump/Obayashi

Anledningen till att man vill konstruera den här avancerade rymdhissen är främst för att man vill utvinna ädla metaller från asteroider. Allt från guld, platinum och järn kan förekomma. Det är främst japanska och kinesiska företag som är sugna på projektet, och som antagligen (?) kommer stå för kostnaden, enligt Business Insider.

Hade du velat testa åka med en hiss upp i rymden?