Sömn införs i undervisningen på Kumlasskolan
Sömn införs i undervisningen på Kumlasskolan. - Foto: Shutterstock, Jessica Gow/TT

Här är skolan som har sömn på schemat

Vialundsskolan i Kumla har börjat införa sömn i undervisningen. Detta efter att många av eleverna lidit av sömnbrist. Skolan vill nu hjälpa dem att förändra sina sömnrutiner.


Eleverna på Vialundsskolan i Kumla har haft stora problem med sömnen. Kumla kommuns skolpsykolog Emma Cronberg säger till SVT att de märkte att barnen inte hann sova de timmar de behövde.

I våras infördes sömn på schemat. Med hjälp av sömnforskaren Serena Bauducco på Örebro universitet, så började man jobba efter en ny modell för att hjälpa eleverna att planera sin tid bättre. 

Fått positiva resultat

Sömn undervisas nu i ämnena biologi och idrott och hälsa. Detta har visat positiva effekter på eleverna i Vialundsskolan.

– Jag använde mobilen mycket. Kanske sov fem timmar per natt, men nu stänger jag av den och sover mycket bättre och jag orkar mer i skolan, säger eleven Emil Nyberg till SVT Nyheter.

- Förut gjorde jag läxorna sent på kvällen, men nu gör jag dem direkt efter skolan istället. Vi har fått andra tips också, som att ha en lugn stund på kvällen, kanske läsa en bok eller ta ett bad, säger eleven Leia Eckerwall till SVT Nyheter.

Anser att sömn är en del av skolplanen

Vialundsskolan tycker att sömn bör schemaläggas i skolan, då det har en stor inverkan på elevernas resultat och närvaro. 

Nu kommer man fortsätta med sömnprojektet för alla sjundeklassare i skolan. 

Vialundsskolan i Kumla har infört sömn på schemat. Bildkälla: Shutterstock

Nyheter24 har tidigare skrivit om sömn, bland annat hur man mår bättre som morgonpigg person. Det kan du läsa mer om här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Hade du velat ha sömnundervisning i skolan?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Vinstlyft för Hemnet

Stort vinstfall för JM

Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

1 timme sedan
"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.

Halverad vinst för Boliden

1 timme sedan
Gruvbolaget Boliden gjorde en rörelsevinst på 1 615 miljoner kronor för första kvartalet, jämfört med vinsten på 3 405 miljoner samma period i fjol.

Polisen i Hedemora rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En bilist har kört i diket på Brändas väg öster om Vikmanshyttan", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay ska stoppa kontodelare – åtgärder väntas

1 timme sedan
Det krisdrabbade Viaplay vill få stopp på delningen av konton – utvecklingen är inte hållbar, menar tv-bolagets vd. Till sommaren väntas omfattande åtgärder.