Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är skolan som har sömn schemat

- 04/10/2019, 14:50

Vialundsskolan i Kumla har börjat införa sömn i undervisningen. Detta efter att många av eleverna lidit av sömnbrist. Skolan vill nu hjälpa dem att förändra sina sömnrutiner.

Eleverna på Vialundsskolan i Kumla har haft stora problem med sömnen. Kumla kommuns skolpsykolog Emma Cronberg säger till SVT att de märkte att barnen inte hann sova de timmar de behövde.

I våras infördes sömn på schemat. Med hjälp av sömnforskaren Serena Bauducco på Örebro universitet, så började man jobba efter en ny modell för att hjälpa eleverna att planera sin tid bättre. 

Fått positiva resultat

Sömn undervisas nu i ämnena biologi och idrott och hälsa. Detta har visat positiva effekter på eleverna i Vialundsskolan.

– Jag använde mobilen mycket. Kanske sov fem timmar per natt, men nu stänger jag av den och sover mycket bättre och jag orkar mer i skolan, säger eleven Emil Nyberg till SVT Nyheter.

- Förut gjorde jag läxorna sent på kvällen, men nu gör jag dem direkt efter skolan istället. Vi har fått andra tips också, som att ha en lugn stund på kvällen, kanske läsa en bok eller ta ett bad, säger eleven Leia Eckerwall till SVT Nyheter.

Anser att sömn är en del av skolplanen

Vialundsskolan tycker att sömn bör schemaläggas i skolan, då det har en stor inverkan på elevernas resultat och närvaro. 

Nu kommer man fortsätta med sömnprojektet för alla sjundeklassare i skolan. 

Sömn
Vialundsskolan i Kumla har infört sömn på schemat. Bildkälla: Shutterstock

Nyheter24 har tidigare skrivit om sömn, bland annat hur man mår bättre som morgonpigg person. Det kan du läsa mer om här!

Hade du velat ha sömnundervisning i skolan?