Studien visar: Så farlig är lightläsk för din hälsa

En europeisk studie som undersökt mer än 450 000 personer under 16 års tid visar nu ett samband mellan lightläskdrickande och kortare livslängd.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Ju mer läsk du dricker desto mer förkortas ditt liv i jämförelse med personer som inte dricker läsk – oavsett om du väljer lightläsk eller inte.

Det visar en europeisk studie som gjorts av forskare på University College Dublin, Irland. 

Ett team av forskare har under 16 års tid undersökt över 450 000 personer från tio olika europeiska länder för att reda ut om hälsoriskerna skiljer sig för den som dricker lightläsk, i jämförelse med vanlig läsk. 

Högre risk att dö tidigt 

Forskarna kom fram till att de som drack två glas läsk eller mer dagligen hade 17 procent högre risk att dö efter 16 år, i jämförelse med den som drack ett glas läsk eller mindre per månad. 

Det som kanske är mest förvånande, var att resultatet såg likadant ut oavsett om det gällde vanlig läsk eller lightläsk. 

Lightläskdrickare löper större risk att dö tidigt. Foto: Shutterstock


– Vår studie visar att ett högre intag av läsk är kopplat till en högre dödlighet, oavsett om läsken är sötad med vanligt socker eller med sötningsmedel, säger Amy Mullee, studiens huvudförfattare och professor vid University College Dublin. 

Flest dödsfall hos de som väljer lightläsk

Och när man tittade närmre på de som regelbundet drack lightläsk kunde man också se att det var den grupp som löpte störst risk att dö en tidig död. 

De som drack mer än två glas lightläsk per dag visade sig löpa hela 26 procent större risk att dö tidigt än de som drack mindre än ett glas lightläsk i månaden. 

Mer specifikt kunde man se att lightläsk-drickarna har dött av hjärt- och kärlsjukdomar i betydligt högre grad än andra. 

Men det som är viktigt att påpeka, är att forskarna inte kunde hitta något samband mellan den högre risken för dödlighet och själva lightläsken i sig. 

Handlar inte om själva läsken – utan om den som dricker den

Det handlar snarare om faktorer hos de personer som väljer lightläsken. Det förklarar Wasim Zahid, specialistläkare i internmedicin och kardiologi, som läst studien. 

– Studien har kartlagt deltagarnas livsstil, och där kommer det fram att de som drack mycket lightläsk i högre grad var överviktiga och hade lägre utbildning än dem som drack lite lightläsk, säger han i en intervju med tidningen VG.

Personer som drack lighläsk rökte också i större utsträckning än de som inte gjorde det. Foto: Shutterstock.

Han fortsätter: 

– Det var också fler personer som åt p-piller och rökte bland de som drack mycket lightläsk. Därmed ligger svaret i folks livsstil.

Livsmedelsverket: Inga bevis för att aspartam är farligt

Något som man tidigare forskat kring är hurvida sötningsmedlet aspartam, som används som sötningsmedel i allt från läsk till godis, är skadligt för hälsan. 

Och trots att man idag vet att det inte finns några tydliga bevis för att aspartam är skadligt, tror fortfarande många det. 

På sin hemsida skriver livsmedelsverket att det inte finns några kända risker med att äta aspartam, såvida man inte lider av den medfödda sjukdomen fenylketonuri, PKU.

/
Läsk eller lightläsk?
Tack för din röst!