Söndag 18 Apr
Stockholm

Här är 3 anledningar till att det är jävligt bra att svära

Svardomar
Personer som svär mycket är både smartare och ärligare än andra. Foto: Unsplash/Pixaby

"Du låter ganska osmart när du svär så där” – det och massa annan kritik har du säkert fått utstå om du är en person som svär mycket. Men faktum är att personer som gör det både är smartare och ärligare än andra.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Fan, jävla, skit, piss – hos somliga av oss kommer en ström av liknande ord när vi är förbannade eller har ont. 

Att svära har alltid setts som något fult och kopplat till ett dåligt språkbruk. Men forskning visar faktiskt på att det är precis tvärtom. 

1. Intelligens 

En amerikansk studie visar att folk som använder mycket svordomar har en bättre språkkänsla och ett mer välutvecklat ordförråd än andra – och det är tecken på hög intelligens. 

Men det finns ett undantag – och det är sexuellt nedsättande språkbruk. Det visar inte tecken på begåvning, utan tvärtom på motsatsen. 

2. Ärlighet 

Människor som svär mycket uttrycker ofta sina ofiltrerade åsikter och uppriktiga känslor, visar en studie som psykologer från Stanford, Hong Kong och Cambridge University har gjort. 

Svordomar är ofta opassande, men de kan också vara ett tecken på att någon ger dig sin ärliga mening, De filtrerar inte språket för att göra det mer acceptabelt och de filtrerar heller inte sina ståndpunkter, säger psykologen David Stillwell från Cambridge University. 

Svordomar
Personer som svär mycket är ofta smartare, ärligare och har högre smärttröskel. Bildkälla: Pixaby 

3. Lindrar smärta 

Du som låter svordomarna avlösa varandra efter att du slagit i foten eller bränt dig på en het kastrull – du behöver inte känna dig som en dålig person för det. 

Tvärtom är det en bra grej, det tyder nämligen på att du kan uthärda mer smärta. 

Forskning visar att om du svär när du har ont hjälper det till att aktivera kroppens flykt- och kamprespons där pulsen stiger och extra adrenalin pumpas ut i blodomloppet – vilket i sin tur höjer din smärttröskel. 

Ett försök på Keele University har visat att deltagarna kunde hålla sina händer i iskallt vatten längre tid om de samtidigt fick ösa ur sig svordomar. 

Så om någon har något emot ditt svärande, skit i det!  

Svär du mycket?
Kommentera
Kopiera länk
Dela