Torsdag 18 Aug
Stockholm

Så känner du igen en kvinnlig psykopat

Kvinnlig psykopat
De kvinnliga psykopaterna är mycket mer diskreta än de manliga - därmed svårare att upptäcka. Foto: Unsplash

Charmig men empatilös – det kan vara tecken på att någon är psykopat. De flesta av psykopaterna är män, men det finns kvinnliga också. Och de kan i vissa fall vara farligare än männen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En charmig men kall person som inte bryr sig om andra människor, alltså en psykopat, har nog de flesta av oss tyvärr stött på någon gång. I en befolkning uppskattas nämligen upp till 1 procent lida av psykopati. 

Patrick Bateman, huvudkaraktären i filmen American Psycho, gestaltar den typiskt manliga psykopaten. De flesta studier på psykopati tyder på att det oftast är män som lider av denna störning, enligt Illustrerad vetenskap. 

Men det finns också kvinnliga psykopater och de skiljer sig från de manliga på flera områden. Hon är ofta förbisedd, men det finns verkligen anledning att vara uppmärksam på den här gruppen kvinnor. 

Inte lika charmiga

Den manliga psykopaten är ofta väldigt charmig, impulsiv och saknar förmåga att känna empati eller ånger. De kännetecknas också av att de har ett stort självförtroende. 

De kvinnliga psykopaterna är oftast inte lika charmiga som de manliga. De har inte heller det typsikt stora självförtroendet. 

De kvinnliga psykopaterna är svårare att upptäcka än de manliga eftersom de är mer diskreta. Bilkälla: Unsplash

Mer diskreta 

Den kvinnliga psykopaten är mycket mer diskret i sitt manipulerande beteende än de manliga. De är därmed betydligt svårare att upptäckta. 

Det är just detta som gör att den kvinnliga psykopaten kan vara farligare än den manliga, säger den amerikanske psykologen Seth Meyers till Psychology Today. 

Den "omtänksamma" sjuksköterskan

Meyers nämner den utåt sett "omtänksamma" kvinnliga sjuksköterskan som ett exempel. 

En person som i sitt vårdande yrke sällan ses som en psykopat, men där hon kan leva ut sitt destruktiva beteende utan att det märks. Och som i slutändan kan resultera i lika stor skada den som manliga psykopatens våld. 

Sex för att få som hon vill

Det som också skiljer den kvinnliga psykopaten från den manliga är att de kan använda sig av sex för uppnå ekonomisk och social vinning. 

De kvinnliga psykopaterna är alltså inte lika utstuderade rövhål som de manliga. Men de kan orsaka minst lika mycket skada – bara att de är svårare att upptäcka. 

Har du träffat en kvinnlig psykopat?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.