Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tuffa bakslaget för Greta Thunberg – tvingas ställa in efter oroligheterna

- 30/10/2019, 15:35 -

Efter oroligheterna i Chile under den senaste tiden kommer nu beskedet att det planerade klimattoppmötet COP25 ställs in, det skriver lokala medier.

På onsdagen skriver flera lokala medier i Chile att det planerade klimattoppmötet COP25, som är under FN-flagg, ställs in. 

Detta meddelar den chilenska regeringen.

Orsaken är senaste tidens oroligheter och våldsamma demonstrationer i landet. 

Minst 19 personer har dött och över 7000 gripits i samband med protesterna som nu hållit på i två veckor.

Mötet skulle ha hållits i huvudstaden Santiago mellan 2-13 december. 

"Gör väldigt ont"

– Det här har varit ett väldigt svårt beslut som gör väldigt ont, för vi förstår betydelsen av mötena för Chile och världen. Beslutet är taget i linje med sunt förnuft och bygger på att vi sätter vår befolkning främst, säger president Sebastian Piñera enligt El Mercurio. 

Men alla inhemska politiker stöttar inte beslutet. Oppositionspolitikern Diego Ibanez tycker inte om det.

– Om presidenten tror att det här kommer att lugna ner saker och ting, så har han fel. Det här var ett globalt möte där de skulle diskutera ämnen som påverkar Chile och det var en nödvändighet för landet, säger han.

Motgång för Greta Thunberg 

Svenska klimataktivisten Greta Thunberg, som tidigare i år seglade över atlanten, hade klimattoppmötet som slutmål på sin världsomfattande resa. 

Men i och med onsdagens besked blir det förmodligen ingen resa till Chile för 16-åringen.

Senare samma dag skrev Greta Thunberg ett Facebook–inlägg och berättade att hon skulle invänta besked om var COP25–mötet istället kommer att hållas.

Foto: Facebook

Läs mer: Greta Thunberg säger nej till miljöpris från Nordiska rådet