Tårar
Här är anledningen till att vi människor gråter. - Foto: Unsplash

Här är anledningen till att vi människor gråter

När du hackar lök, får nåt skit i ögat, känner djup sorg eller blir riktigt rörd – ja, anledningarna till att vi kan fälla en tår eller två kan vara många. Men hur kommer det sig egentligen att vi människor gråter?


Att gråta är mänskligt. Ja, så mänskligt att faktum är att vi är den enda arten som gråter när vi känner oss ledsna eller glada. 

Att gråta kännetecknas givetvis av tårar – vars vätska bildas i små körtlar som ligger precis ovanför ögongloberna. 

Dessa tårar har en väldigt viktig funktion i kroppen eftersom de håller våra ögon fuktiga. De smörjer, sköljer och skyddar. 

Men det finns också tårar som flödar över i takt med känslor – vilket inte känns lika logiskt och fortfarande är lite av ett mysterium.

Urinstinkt

Vissa forskare tror att gråt är en slags urinstinkt som uppkom när vi inte hade något egentligt språk. Gråt fungerade då som ett sätt att påkalla flockens uppmärksamhet när man var rädd eller i fara, skriver Illustrerad vetenskap. 

Det visar sig nämligen att känslotårar innehåller mer protein än de tårar som rengör våra ögon. Forskare menar att proteinet gör att tårarna rinner saktare nedför kinderna – och därmed ses av andra som en social signal om att vi behöver hjälp. 

Men varför fortsätter vi gråta då, när vi lika gärna kan kommunicera med ord att vi känner oss ledsna, arga eller har ont? 

En teori är att vi gråter för att dämpa stress. Bildkälla: Unsplash

Viktig social funktion

Det kan vara så att vi omedvetet använder gråt i situationer där vi har svårt att beskriva våra känslor i ord. 

När vi gråter visar vi oss sårbara, vilket faktiskt för oss närmare andra människor. Alltså fyller tårar fortfarande en viktig funktion för oss i samspelet med andra. 

Dämpar stress

En annan teori är att känslotårarna är kroppens metod för att dämpa stress. Dessa tårar innehåller nämligen ett naturligt smärtstillande och lugnande ämne – enkefalin, det skriver doktor Nick Knight i Independent. 

Många känner säkert igen känslan att det känns lite lättre, rent psykiskt, efter ett rejält storböl. En del forskare tror att kemikalier som samlats i kroppen vid stress till viss del kommer ut när vi gråter. 

Vi gråter nämligen ut ett överskott av stresshormon, exempelvis kortisol – vilket gör att vi känner oss betydligt lugnare efteråt. 

Vattenlevande apor

En annan, lite mer tokig teori, som presenterades av en engelsk marinbiolog på 1960-talet, är att vi gråter för att människan härstammar från en vattenlevande apa. Människans känslotårar skulle därmed vara en kvarleva från våra förfäder, skriver Illustrerad vetenskap.

Fun fact: Kvinnor gråter cirka 50 gånger per år, alltså i snitt en gång i veckan, medan män gråter i snitt tio gånger per år. Vad denna stora skillnad beror på tycks vara halten av testosteron i kroppen. Män producerar ju generellt mer testosteron och studier visar att det hormonet minskar tårproduktionen.  

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

AI kliver in i Instagram och Facebook

"Sträck på dig" – förhandla med banken

Bara sex procent av bolånetagarna bytte bank under 2023. Det borde vara fler, anser Finansinspektionen. Vi ser att det lönar sig och vara aktiv att försöka förhandla sin bolåneränta och även flytta sina sparpengar till en annan bank, säger konsumentskyddsekonomen Moa Langemark.

Två borgmästarkandidater mördade – på samma dag

Mexiko skakas av en våg av politiskt våld inför valen i juni. Under fredagen mördades två borgmästarkandidater – en i nordost och en annan i söder, enligt myndigheterna.

Vimmerby: Polisen rapporterar om rattfylleri

"En person blir misstänkt för rattfylleri efter kontroll.", skriver polisen på sin hemsida.

Kanarieöarna kokar – protesterar mot massturism

Missnöjet sjuder i semesterparadiset. Vissa hungerstrejkar. Tusentals andra kommer att delta i protester på Kanarieöarna – där lokalbefolkningen har fått nog av ohållbar massturism.

Grekiskt prinspar går skilda vägar

1 timme sedan
Prins Nikolaos av Grekland och prinsessan Tatiana av Danmark skiljer sig efter 14 års äktenskap.