H&M-chefen om barnarbete: "Kan inträffa"

- 30/10/2019, 20:41 -

H&M skakades om rejält under 2017 och 2018 efter att flera fall av barnarbete upptäckts. Nu jobbar klädjätten för att komma till rätta med problemen.

H&M är ett av Sveriges mest kända och välbesökta företag ur ett internationellt perspektiv. 

Om man inte själv äger ett plagg från klädgiganten så känner man garanterat någon som gör det.

Men det har inte enbart varit frid och fröjd kring företaget under de senaste åren.

Problem med barnarbete

Under 2017 och 2018 upptäcktes nämligen flera fall av barnarbete i H&M-gruppens fabriker. 

Efter det så har klädjätten arbetat skarpt med att åtgärda problemen, och situationen har bivit bättre enligt hållbarhetschefen Anna Gedda

- Vi är helt emot all form av barnarbete. Det här är en fråga som det fanns betydligt mer av för 20 år sedan och just nu är det en ganska sällsynt företeelse i branschen. Men det är klart att det fortfarande kan inträffa, säger hon till Dagens Industri

Enligt klädjätten så rör det sig om barn som är några månader yngre än den lagliga åldern i landet – när barnarbete upptäcks. 

Inga egna fabriker

H&M-gruppen har inga egna fabriker, utan samarbetar istället med runt 800 leverantörer och 1800 fabriker, enligt företagets hemsida. 

Anna Gedda menar att H&M valt att ha det så för att kunna fokusera på de saker som företaget gör bäst. 

– Det vi är duktiga på är att vi kan design, och vi är duktiga på handelsmannaskap kring retail helt enkelt. Vi har inte egna fabriker på samma sätt som vi inte har egna tåg eller egna fartyg för att skeppa det. Vi fokuserar på det som är vår kärnverksamhet, säger hon.

Läs mer: Så mycket säljer Ikea för – varje minut

Brukar du handla på H&M?