Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Merkuriuspassagen 2019 – här är allt du behöver veta

- 08/11/2019, 15:41 -

Rymden – intressant men ack så mystisk. Då och då får vi vara med om spännande fenomen, såsom solförmörkelser eller stjärnfall. Men redan på måndag inträffar en annan ovanlig företeelse. Om du är extra uppmärksam kommer du nämligen kunna se Merkurius.

Håll ögonen öppna på måndag 13.30.

Då inträffar det nämligen en ovanlig astronomisk händelse, som inte kommer ske igen förrän om 13 år, närmare bestämt den 13 november 2032.

Kallas för Merkuriuspassagen

Fenomenet går under namnet Merkuriuspassagen.

Det innebär att solsystemets minsta planet, som även ligger närmast solen och är 285 gånger mindre än vår planet, kommer färdas förbi solen som en svart liten prick.

Såhär kan det se ut när Merkurius passerar solen. Bildkälla: Pixabay
Såhär kan det se ut när Merkurius passerar solen. Bildkälla: Pixabay

Sker redan på måndag

För att kunna uppleva fenomenet får du vara förberedd med teleskop eller kikare vid 13.30 på måndag den 11 november, skriver Illustrerad Vetenskap.

Och glöm för guds skull inte att använda ögonskydd – eftersom att våra ögon kan ta stor skada av att stirra rakt mot den starka solen.

Sedan får vi hoppas på bra väder, så att ingen grå himmel täcker solen.

Kommer du att titta på fenomenet?