Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Annie Lööfs ord om Greta Thunberg: ”Skäller ut oss”

- 04/11/2019, 16:54 -

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg hyllas världen över – inte minst av Centerpartiets partiledare Annie Lööf. I podcasten Under Femton berättar Lööf vad hon tycker om att bli utskälld av Thunberg.

Greta Thunbergs genombrott på världsscenen är av sällan skådat slag. Tack vare internet och sociala medier har hennes engagemang blivit en global folkrörelse.

Trots sin unga ålder räds inte Greta att stå upp för sin sak. Hon har kritiserat både världsledare och de svenska partiledarna för att de inte gör tillräckligt för att sätta stopp för klimatkrisen. 

"Mig och mina kollegor hon skäller ut"

Detta är något som Centerpartiets partiledare Annie Lööf hyllar 16-åringen för.  

– Det är ju egentligen mig och många av mina kollegor som hon skäller ut. Jag tror att det är nyttigt för att vi behöver agera och vara modiga, säger Annie Lööf i Dagens medias podcast Under Femton. 

"Fått hela världen att lyssna"

Annie Lööf säger att hon är otroligt imponerad av Greta Thunbergs arbete. 

– Hon är ung, hon har fått hela världen att lyssna och är en av de mest kända svenskarna just nu. Jag blir så beklämd över det hat som hon möter, säger Lööf i podcasten. 

Greta Thunberg
Annie Lööf är imponerad av Greta Thunbergs starka engagemang. Bildkälla: TT/Adam Fondren

"Jättemodig som vågade tacka nej"

I förra veckan tilldelades 16-åringen Nordiska rådets miljöpris – med den saftiga prissumman på 505 000 svenska kronor. Men tonåringen ville inte ta emot priset. 

– Jag tycker att hon är jättemodig som vågade tacka nej till priset från Nordiska rådet. Hon markerar att ”jättesnällt, tack, fint att ni ser vad jag gör men det är inte mig ni ska hylla, utan jag vill att ni ska göra någonting”, säger Lööf. 

"Politikerna måste svara upp" 

Annie Lööf tror att Gretas starka engagemang kommer smitta av sig på andra unga och göra att de kommer kräva att politikerna agerar. 

– Det har alltid varit unga människor som tagit fighten, och det är modigt. Men då måste också det politiska ledarskapet svara upp mot det så de inte har gjort det i onödan, säger Lööf. 

Dagens Medias podcast Under Femton finns att lyssna på här!

Håller du med Annie Lööf?