Två personer har överdoserat och dött efter att ha brukat en okänd drog.
Två personer har dött efter att ha doserat på en okänd drog. - Foto: Foto: Johan Nilsson / TT

Polisen larmar om okänd drog: Två döda och flera på sjukhus

Två personer i Vilhelmina har dött efter att ha överdoserat på en, för polisen, okänd drog. Flera andra personer som nu vårdas på sjukhus misstänks också ha kommit i kontakt med drogen.


Inom loppet av bara några dagar har två olika personer i Vilhelmina, Västerbotten dött i samband med att de överdoserat på en okänd drog.

Enligt polisen vårdas samtidigt flera andra på sjukhus i samband med vad man misstänker kan vara användningen av samma drog. 

– Vi misstänker ett samband mellan överdoserna. Det här är ett allvarligt läge, vi befarar att det kan komma att ske fler överdoser och i värsta fall även ytterligare dödsfall, säger Michael Rystedt, chef för lokalpolisområde Umeå, till Västerbottens-Kuriren. 

Minst sju olika ärenden

Just nu pågår flera förundersökningar där polisen försöker reda ut vilket preparat som är inblandat i överdoserna. 

Sammanlagt ska det handla om sju olika ärenden som ägt rum inom loppet av cirka en vecka. 

Poliserna misstänker ett samband mellan de olika fallen och de två överdoserna i och med att de skett under så kort tid. 

Poliser undersöker just nu flera olika fall som de misstänker har att göra med en okända drogen. Foto: Daniella Backlund / SvD / TT

– Det händer såklart att det sker överdoser i Västerbotten. Men nu har vi en sådan ansamling av överdoser. Det behöver inte finnas något samband, men det är vi försöker reda ut. Det är dock mest troligt att det finns ett samband, säger Michael Rystedt i intervju med VK. 

Polisen: "Vill uppmärksamma allmänheten"

Polisen vill uppmärksamma allmänheten om vad som hänt för att på så sätt förhoppningsvis förhindra att fler råkar illa ut.  

– Sedan berörs ju kanske inte de flesta medborgare av det här, utan det är mer i missbrukarkretsar,  säger Michael Rystedt till VK.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Cloetta stoppar hundratals ton godis – kan innehålla hälsofarliga ämnen

Lyft för amerikansk försvarsjätte

Amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin lyfte försäljningen med 14 procent under första kvartalet. Fler leveranser av flygplan av typen F16 och F35 och missilsystem bidrog till det.

Klart ja till nya budgetregler i EU

Trots protester från fackförbund och många partier och ledamöter till vänster ger EU-parlamentet tummen upp för EU:s nya budgetregler.

Meta bjuder in till sin VR-satsning

Meta samarbetar med Microsoft, Asus och Lenovo för att få fart på sin VR-satsning.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Malmö

"Larm om trafikolycka, Toftanäsvägen", skriver polisen på sin hemsida.

Kiev: Ingen hjälp till ukrainare som smiter

Ukraina inför nya åtgärder som ska få män i stridbar ålder att återvända hem. Landet slutar att förse medborgare som uppehåller sig utomlands med hjälp och samhällelig service, meddelar utrikesminister Dmytro Kuleba.