Fredag 23 Apr
Stockholm

Rättegången mellan SD och Timbuktu inleds – efter låtbråket

På onsdagen inleddes rättegången mellan Sverigedemokraterna och Timbuktu.
Nu inleds rättegången mellan Sverigedemokraterna och Timbuktu. Foto: Adam Ihse/TT, Claudio Bresciani/TT

Sverigedemokraterna använde en textrad från artisten Timbuktus kända låt "Alla vill till himmelen men ingen vill dö" på en affisch under valet 2018. Timbuktu stämde därefter partiet – och nu har rättegången inletts.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Timbuktu, eller Jason Diakité som han egentligen heter, har toppat de svenska listorna med flera låtar genom åren. 

Artisten har inte heller varit rädd för att sticka ut hakan politiskt – och har tidigare visat intresse för att ta sig in i riksdagen för något av partierna till vänster. 

Känd SD-kritiker

På onsdagen inleddes rättegången mellan Timbuktu och Sverigedemokraterna. Bildkälla: Claudio Bresciani/TT

Hiphoparen har dessutom skapat låten "Svarta duvor & vissna liljor" tillsammans med Kartellen, en låt som bland annat tolkats som en attack på Sverigedemokraterna. 

En textrad lyder exempelvis "Yeah, fuck SD med Jimmie i spetsen". 

Och nu har Timbuktu hamnat i en rättslig konflikt med partiet, efter att SD använt textraden "Alla vill till himmelen men ingen vill dö i vårdkön" på en valaffisch under 2018. 

Artistens album från 2005 döptes nämligen till "Alla vill till himmelen men ingen vill dö", samma namn som Timbuktus dunderhit.

Redan i november 2018 så stämde Timbuktu och Universal music partiet, och under onsdagen inleddes rättegången i Stockholms tingsrätt. 

Olika ingångar

SD:s advokat menar att textraden inte är tillräckligt originell. Bildkälla: Adam Ihse/TT

Martin Ingeström, vd på Universal music publishing, säger till Kulturnyheterna att albumets titellåt är "upphovsrättsligt skyddad och SD har använt den utan att inhämta erforderligt tillstånd”.

Artistens advokater har tryckt på att Timbuktu är en känd SD-motståndare och att partiet har använt textraden med full kännedom om kopplingen mellan låten och Jason Diakité. 

Sverigedemokraternas advokat hävdar istället att låttexten inte är tillräckligt originell och att liknande fraser har använts av flera andra artister. 

Läs mer: Ny mätning: Åkesson större än Löfven – i storstäderna

Lyssnar du på Timbuktu?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela