Måndag 21 Jun
Stockholm

"Kapten klännings" nya liv – i friheten på hästgården: "Känner mig ung"

Göran Lindbergs nya liv på hästgården.
Här är "Kapten klännings" nya liv på hästgården. Foto: Jonas Ekströmer/TT, Roger Vikström/TT

Den förre polischefen Göran Lindberg – också känd som "Kapten klänning" – dömdes 2010 till sex års fängelse för flera sexualbrott. Han släpptes dock ur fängelset redan efter fyra år. Idag bor den dömde sexbrottslingen på en hästgård i Småland – och så här ser hans liv ut nu.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 28 juli 2009 anlände en 60-årig miljonär till en lägenhet i Bredäng utanför Stockholm – med löftet om att få ha sex med en 18-årig kvinna. 

Men mannen, som var en etablerad hallick och ordnade regelbundna gruppsexträffar, lurades.

När han kom fram till bostaden misshandlades han och den döda kroppen kunde senare påträffas nedanför lägenhetens balkong. 

Spår ledde till "Kapten klänning"

I samband med polisutredningen som följde så upptäckte polisen ett okänt nätverk för sexuella förbindelser. 

Detta ledde i sin tur till att polisen hittade flera telefonnummer som var kopplade till sexnätverket – ett av dem tillhörde den svenska polisprofilen Göran Lindberg. Också känd som "Kapten klänning". 

Den tidigare polischefen Göran Lindberg fick smeknamnet till följd av sitt engagemang för jämställdhet och kvinnors rätt inom polismyndigheten.

Han föreläste flitigt runtom i landet på temat och fick bland annat 2002 utmärkelsen "Framtidens man" av Uppsala kommun.

Greps vid bensinstation

Men 2010 hade polisen hunnit samla på sig tillräckligt mycket bevis mot "Kapten klänning" för att kunna frihetsberöva honom.

I januari samma år greps Göran Lindberg efter att polisen följt efter honom till en bensinstation i Dalarna – där han skulle träffa en 14-årig flicka. 

"Kapten klänning" häktades och åtalades sedan för flera våldtäkter, försök till grov våldtäkt mot barn, tio fall av koppleri och en lång rad sexköp.

Den 30 juli 2010 dömdes Göran Lindberg på 17 av 23 åtalspunkter till sex års fängelse. Men den förre polischefen släpptes sedan fri redan 2014 efter att ha avtjänat endast två tredjedelar av sitt straff. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om när den dömde sexbrottslingen intervjuades av Expressen året efter att han lämnat fängelset.

Nya livet - på hästgården

Idag lever 73-årige Göran Lindberg i Småland och driver en hästgård. Expressen har besökt gården och kan vittna om att flera unga kvinnor åker dit för att rida. De yngsta är i sexårsåldern, medan andra tar sig dit med moped eller blir avsläppta av föräldrar.

"Kapten klännings" närvaro i bygden verkar dela byborna i två läger. Medan vissa målar upp en noggrann och ordentlig man "som vem som helst", så menar andra att de inte "förstår" hur föräldrar kan lämna sina barn på hästgården. 

"Jag vet vad jag har gjort"

När Expressen lyckas få en kort pratstund med Göran Lindberg på hästgården så är han ovillig att svara på frågor. Han ser inte själv något problem med att ett 50-tal ungdomar sökt sig till gården för att rida, med tanke på de brott han dömts för.

– Jag är ungdom. Jag känner mig ung. Jag vet vad jag har gjort. Sen finns det de som har dömt, säger han till Expressen.

Den dömde sexbrottslingen, som fortfarande hävdar sin oskuld, får sedan frågor om bevisningen mot honom. Men svarar då att "det fanns ingen".

Göran Lindberg avtjänade huvuddelen av sitt straff på klass-1 anstalten Saltvik i utkanten av Härnösand. Han kallar platsen för "saltkråkan" och "patetisk".

– Kriminalvården. Om man tar bort ”vård” är det bättre, säger han till Expressen.

Tystnaden mot brottsoffren

Han menar att han aldrig behövt någon vård, men att andra som behöver hjälp ändå inte får det.

Avslutningsvis så får Göran Lindberg frågan om han vill säga någonting till hans brottsoffer, men svarar då att han inte vet vad frågan "syftar till", skriver Expressen.

Den 3 september släppte TV4 dokumentärserien Kapten Klänning – polischef och våldtäktsman. Dokumentären sänds på TV4, och finns även att streama på TV4 Play och C More.

Läs mer: Influencer i blodigt fängelsebråk: "Skulle slå ut mina tänder"
Video: Bara centimeter från döden – då räddas barnfamiljen av bilkraschen

Kommentera
Kopiera länk
Dela