Carl Sumonja
Carl Sumonja var ledare för Militärligan och jobbar i dag som hantverkare. - Foto: TT/SVT

Militärligan satte Sverige i skräck – det här gör Carl Sumonja i dag

I början av 90-talet bröt sig Militärligan in i en av Försvarets vapenkassuner i Botkyrka utanför Stockholm. Det var starten på en rånvåg utan motsvarighet i svensk kriminalhistoria. Det här gör ligans ledare Carl Sumonja i dag.


Den 16 september 1991 stals över tvåhundra kulsprutepistoler, automatkarbiner och flera tunga kulsprutor modell KSP 58 från en av Försvarets vapenkassuner, i Botkyrka, utanför Stockholm. 

Det var den numera ökända Militärligan som låg bakom inbrottet och detta var bara starten på en rånvåg utan motsvarighet i den svenska kriminalhistorien. 

Den militära precisionen och det brutala tillvägagångssättet gav dem namnet ”Militärligan”. Än i dag har deras närmare 50 offer tydliga minnesbilder av vad de utsattes för. 

Flera familjemedlemmar ingick i ligan

Militärligan bestod av tre bröder, deras pappa och ett par vänner. Ingen av dem var kända för polisen sedan tidigare, vilket gjorde det svårt för dem att åka fast. 

Trots att de ställdes till svars för hela 14 rån och rånförsök mot postkontor, banker och värdetransporter – lever många av männen i dag ganska vanliga liv. 

Militärligans ledare Carl Sumonja, 53, bytte i fängelset namn till Carl Thunberg. Han är den äldste av fyra bröder  två av hans yngre bröder var alltså också med i Militärligan. 

Carl Sumonja, i dag Thunberg, jobbar med hantverk och är bosatt söder om Stockholm. Bildkälla: TT/Passregistret

"Jobbar med hantverk"

Carl Thunberg dömdes till 14 års fängelse som han avtjänade i Kumlabunkern, på Beateberganstalten och på Tidaholmaanstalten.

Efter avtjänat straff, 2003, blev han egenföretagare och återupptog sin verksamhet som byggare. 

– Min äldsta bror jobbar med hantverk, han jobbar på olika byggplatser. Han försöker hanka sig fram på det sättet, säger Carl Thunbergs bror Stefan Thunberg i en intervju med P4 Dalarna. 

Misstänktes för mord i Polen

Efter det långa fängelsestraffet startade Carl Thunberg familj och flyttade till Polen. Efter några år i Polen misstänktes han för mord. 

2008 greps han och hans yngre bror Lennart Sumonja misstänkta för att ha mördat en man i Gdynia, Polen. 

Bröderna friades dock 2009 i brist på bevis. Carl Thunberg fick senare ett skadestånd på 390 000 kronor för att ha suttit frihetsberövad i tio månader. 

Carl Thunberg verkar i dag vara bosatt i en lägenhet i södra Stockholm. 

Se trailern till dokumentärserien Militärligan i klippet ovan!

SVT:s dokumentärserie Militärligan, som består av 6 avsnitt, släpps i sin helhet på SVT Play den 17 november.

Tittar du på Militärligan?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Gunvor erkänner mutor – får mångmiljardböter

Ica-butiken larmar: "Lite väl mycket trams"

Under den senaste tiden har antalet butiksstölder ökat. En Ica-butik har fått nog och har gått ut med bild på personerna som utnyttjade butikens obemannade system.

Tyresö: Polisen rapporterar om kontroll person / fordon

"Polis kontrollerar tre unga personer invid en förskola i Bollmora. Det ser ut som om de tre personerna beter sig underligt.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Pajala rapporterar om trafikkontroll

"Riksväg 99, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Här är Sveriges alla turer mot Natomedlemskap

Ännu ett steg har tagits mot Sveriges intåg i Nato – Ungerns talman har undertecknat ansökan. Resan dit har varit lång, och allting började när Ryssland attackerade Ukraina för två år sedan. Här är de viktigaste turerna:

Gällivare: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Centrum, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.