Flera kommuner sparar in på skola och äldrevård nästa år.
2020 kommer flera kommuner runtom i landet göra nedskärningar. - Foto: Foto: Henrik Montgomery, Jonas Ekströmer / TT (Montage)

Skolor och äldreomsorg: Så drabbas kommunerna av nedskärningar

Nästa år kommer att innebära minskad gatubelysning och minskad snöröjning på flera platser i landet. Så kommer boende att drabbas av kommunernas sparande.


Förra månaden kunde Skolvärlden rapportera att sju av tio kommuner planerar nedskärningar på skolor under det kommande året. 

Samtidigt visar en enkät som gjorts av Sveriges Radio att hälften av landets kommuner redan gjort besparingar inom skolan detta år. Den visar vidare att det i var fjärde kommun blivit färre anställda inom skolan räknat per elev.

I snitt handlar det om åtta av tio kommuner som står inför besparingar det kommande året. 

Snöröjning med snöslunga i villaområde i Hägersten. Foto: Henrik Montgomery / TT

Minskad gatubelysning och snöröjning

Och förutom besparingar inom skolan kommer man också spara in på äldreomsorg, vägunderhåll och snöröjning.

40 procent av Sveriges kommuner planerar att spara pengar när det gäller vägar och skydd. Det handlar bland annat om att dra ner på underhåll av vägar, minskad gatubelysning och mindre snöröjning, rapporterar SVT

Sand istället för salt 

I Vaggeryd i Småland räknar kommunen med att spara mellan 200 000 – 300 000 kronor genom att dra ner på vägsaltningen under vintern. Istället för salt kommer kommunen att använda sig av sand.

– Rent konkret märks det så att det är inte blir samma säkerhet och trygghet. Det kommer att vara mer snö och man kommer att sanda i stället för att salta och det är klart då får man ta hänsyn till det när man ska åka på vägen, säger Gert Jonsson (M) kommunalråd i Vaggeryd, i en intervju med SVT

LÄS ÄVEN: Kommunen ska spara in – slutar servera varm mat till äldre

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!