Jimmie Åkesson om framtiden.
Jimmie Åkesson hade gärna varit justitieminister. - Foto: Johan Nilsson/TT, Claudio Bresciani/TT

Jimmie Åkesson om regeringsplanerna: "Hade gärna varit justitieminister"

Inför Sverigedemokraternas landsdagar i Örebro mellan den 21 och 24 november har Expressen intervjuat Jimmie Åkesson. Han berättar bland annat om vilken ministerpost han är mest intresserad av i en eventuell regering.


Sverigedemokraterna har haft flera framgångar i opinionen under senaste tiden. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om Aftonbladets/Demoskops mätning som visade att SD – för första gången – har högre stöd än Socialdemokraterna. 

"Högre sannolikhet idag"

I slutet på nästa vecka samlas SD:s högst beslutande organ för att bestämma vilken politik som partiet ska driva under de kommande två åren.

Jimmie Åkesson ser flera möjligheter att utöva makt. Bildkälla: Claudio Bresciani/TT

Expressen har satt sig ned med Jimmie Åkesson, som resonerar kring möjligheterna att ingå i en regering framöver.

– Det är en högre sannolikhet i dag än vad det var för några år sedan, men den är inte jättehög. Det är fortfarande problematiskt för andra partier att ta det steget tror jag. Och jag är inte säker på att det är det viktigaste för oss heller, säger han till Expressen. 

Åkesson menar att partiet nödvändigtvis inte måste sitta i en regering för att utöva inflytande. Han tar situationen med Centerpartiets och Liberalernas makt över regeringens politik som exempel.

Relationen till M och KD

Partiledaren säger också att SD inte skulle ha som ett krav att sitta i en eventuell regering med Moderaterna och Kristdemokraterna om de tre skulle kunna få egen majoritet. 

Istället tycker han att det är viktigare att vara en "motkraft mot det vänsterliberala blocket" och att "kunna utgöra ett gemensamt regeringsunderlag".

Åkesson får också svara på vilken ministerpost han helst av allt skulle vilja ha i en regeringen. 

– Justitieminister tycker jag verkar bra. Som det är i dag har du ju ett väldigt inflytande över två av våra viktigaste profilfrågor. Både justitieminister och migrationsminister i ett. Så det hade jag gärna varit, säger han till Expressen. 

Fortsätter som partiledare

Jimmie Åkesson ser ut att sitta kvar på sin post ett bra tag till. Bildkälla: Claudio Bresciani/TT

Inför SD:s landsdagar föreslås Åkesson som partiledare i ytterligare två år. Han har haft posten sedan 2005 och han ser ut att hänga med ett tag till. 

– Jag har egentligen sagt att om jag ställer upp den här gången så får jag nog vara beredd att vara med över nästa val också. Och vi har ju landsdagar igen om två år. Så det är min ambition. Som partiledare är man aldrig bättre än sitt senaste valresultat och än så länge går det i rätt riktning, säger partiledaren till Expressen.

En av de största förändringarna av partiets politik som förväntas att tas under landsdagarna är att skrota det tidigare kravet om sänkt abortgräns. 

Enligt en intern valanalys så bedömde partiet att man tappade "flera procentenheter" på den hållningen i senaste valet. 

Åkesson hävdar att det finns "viktigare" saker att göra än att sänka abortgränsen om man vill komma ner till en nordisk nivå.

Läs mer: Kommer SD lyckas avsätta Morgan Johansson? Här är snabba svaret
Läs mer: Ny mätning: Åkesson större än Löfven – i storstäderna

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad tycker du om Åkesson som justitieminister?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.

Flera personer knivskurna – området avspärrat av polis

Flera personer har hittats skadade utomhus i centrala Västerås, skriver polisen på sin hemsida.

Ändringen i pensionen får skarp kritik: "Orättvist"

Tjänstepensionen ska göras om, det föreslår riksdagens pensionsgrupp. Men två tunga pensionärsnamn riktar skarp kritik mot förslaget, som de menar kommer leda till större orättvisor mellan de rika och fattiga pensionärerna.

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

När 39-årige pappan Mikael dödades av gängkriminella i Skärholmen lämnades hans 12-årige son faderlös. För att hjälpa pojken påbörjades en insamling via poliskonstapeln Mustafa Panshiris privata swishkonto, som samlade in över en miljon kronor. Nu riskerar han dock en rejäl skattesmocka om han inte ser upp. – Jag var tvungen att göra något, säger Mustafa Panshiri till Nyheter24.

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.