Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kommer SD lyckas avsätta Morgan Johansson? Här är snabba svaret

- 14/11/2019, 10:24 -

Jimmie Åkesson vill ha bort Morgan Johansson. Men kommer det gå? Nyheter24 reder ut hela grejen.

En av veckans stora snackisar har varit att Sverigedemokraterna riktar en misstroendeomröstning mot justitieminister Morgan Johansson. Omröstningen kommer att ske i riksdagen klockan nio på fredagen. 

Jimmie Åkesson menar att Johansson har misslyckats med sitt uppdrag och därför måste avsättas. 

– Det finns ingen självrannsakan hos den här regeringen. Gränsen är nådd för hur mycket man kan tillåtas misslyckas med sitt uppdrag. SD yrkar att riksdagen ska förklara att han inte åtnjuter riksdagens förtroende, sa Åkesson i onsdagens riksdagsdebatt. 

– Det är ett spel och populism av allra lägsta kvalitet. Vi har klubbat 205 propositioner, 52 lagar som riktar sig direkt mot organiserade brottsligheten, de är framtagna av Morgan Johansson, svarade statsminister Stefan Löfven på kritiken.

Men. Kommer det lyckas? Kommer Jimmie Åkesson tvinga Löfven att byta ut Morgan Johansson?

Korta svaret: 

Nej, riksdagen kommer inte att avsätta Morgan Johansson. 

Varför inte?

Det finns helt enkelt inte demokratiskt stöd i kammaren för att tvinga justitieministern att avgå. Högerblocket med Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Moderaterna vill avsätta Morgan Johansson redan nu på fredagen. 

M, KD, SD har 144 riksdagsledamöter tillsammans. 

Dock krävs det 175 ledamöter för att avsätta Johansson. 

För att SD-förslaget ska gå igenom krävs också att Centerpartiet stödjer förslaget, men C har bestämt att man inte kommer att rösta för att fälla Johansson. 

Hur Liberalerna röstar spelar mindre roll eftersom de har så pass få ledamöter, men inte heller L kommer att rösta för att fälla ministern. 

Med andra ord kommer Morgan Johansson sitta kvar som justitieminister. 

UPPDATERING FREDAG: Det blev inte tillräckligt stor majoritet i riksdagen för att avsätta Morgan Johansson, så justitieministern sitter kvar. 

Mer politik: Vänsterpartiets oväntade drag – mot gängvåldet

Tycker du Johansson ska avgå?