Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Misstänkta mordet 17-åriga Wilma Andersson här är allt som hänt

- 19/11/2019, 14:59 -

Polisen misstänker att 17-åriga Wilma Andersson, som försvann från ett område i Uddevalla 14 november, har blivit mördad. Här är allt vi vet om händelsen.

Polisen fick in en anmälan om en försvunnen person söndagen den 17 november. 

Det rörde sig om 17-åriga Wilma Andersson som hade varit borta sedan torsdagen den 14 november. 

Försvann från område i Uddevalla

Enligt Missing People skulle Wilma ha setts i ett område i närheten av Walkesborg i Uddevalla. 

Sökorganisationen gick också ut med att hon är 168 cm lång och har långt mörkt hår med ljusa slingor, samt att hon troligtvis var klädd i en lång svart pälskappa vid försvinnandet, för att underlätta sökarbetet. 

Anna Göransson, presstalesperson vid polisregion Väst, sa under måndagen till Nyheter24 att "det inte går att utesluta brott", men att det just då inte fanns några indikationer på det. 

Under måndagskvällen var frivilligorganisationen FIKK ute och letade efter Wilma, och på tisdagsmorgonen fortsatte sökarbetet med hundar och drönare.

Utreds som "särskild händelse"

Vid 11:45 på tisdagen den 19 november så meddelade polisen att man tänkte inleda en så kallad "särskild händelse" för att kunna utvidga sökarbetet efter Wilma. 

– Man går ett steg längre för att använda sig av större resurser. Det är att höja till nästa nivå, förklarade Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson för GP.

På tisdagen spärrade man dessutom av ett område i Uddevalla, och enligt uppgifter ska bland annat ett par skor ha hittats på platsen. Det är dock inte bekräftat att skorna har med försvinnandet att göra. 

Daniel Brodin, verksamhetschef på FIKK, har sagt till Aftonbladet att man också hittat "ett par glasögon av liknande modell" som Wilma har.

Pojkvännen gripen – misstänkt för mord

Senare under tisdagen så gick polisen ut med att en man hade gripits och att Wilma nu troligtvis har blivit utsatt för ett brott. 

Enligt polisen så är den gripne mannen misstänkt för mord – och skulle förhöras under tisdagseftermiddagen.

Vid 13-tiden på tisdagen skrev polisen på sin hemsida att "mycket talar" för att Wilma har blivit utsatt för ett brott, och att den gripne är eller har varit Wilmas sambo.

Polisen ska redan i torsdags ha inlett en förundersökning om mord. Wilma misstänks alltså ha blivit mördad den dagen som hon senast sågs.

Under tisdagen så anhölls mannen misstänkt för brottet, vilket innebär att han frihetsberövats i väntan på beslut från domstol om häktning.

Den mordmisstänkte mannen är sedan tidigare ostraffad och förekommer inte i belastningsregistret.

Grannen: "Hörde tunga steg"

En granne till den gripne mannen berättade för Aftonbladet att han hörde tunga steg i trapphuset en natt vid tidpunkten då Wilma försvann.

– Det var inga vanliga steg, utan det lät extra högt. Jag tänkte att det kanske var någon som var full eller så, men nu vet jag inte vad jag ska tro.

Grannen säger att han träffat på Wilma och pojkvännen flera gånger och att de alltid varit trevliga och artiga. 

– Jag har haft mest kontakt med mannen. Han erbjöd sig ofta att hjälpa mig med olika saker, som att gå och handla. Han är en väldigt fin kille. Jag förstår inte vad det är som hänt.

Även en annan granne har trätt fram och sagt att han hörde bråk från pojkvännens lägenhet den kvällen som Wilma försvann, rapporterar Expressen.

Sökarbetet fortsätter

Polisen skrev att sökandet efter 17-åringen kommer att fortsätta under tisdagen. 

På tisdagskvällen bytte polisen sökområde från Uddevalla till Ljungskile som ligger cirka en mil bort.

Enligt uppgifter till GT ska detta bero på information som kommit fram under förhöret med den misstänkte.

Under onsdagsmorgonen återupptogs sökandet efter försvunna Wilma Andersson i Ljungskile.

RIKTAR OM SÖKINSATSEN TILL EN SJÖ

20 november riktade polisen om sin sökinsats till ett område kring en sjö norr om Ljungskile – efter nya iakttagelser. 

Polisens presstalesperson Thomas Fuxborg i region Väst berättade för GT om den omriktade sökinsatsen "Vi söker norr och söder om Vassbovägen i terrängen, den leder upp mot Kolbengtserödsjön".

GP uppgav att polisen även använde sig av drönare vid sökandet kring sjön. Två poliser flög med drönaren både längs strandkanten och in i terrängen, ungefär 20 meter upp i luften.

Avslutar sökinsatsen i Ljungskile 

Polisen meddelade under onsdagseftermiddagen att de avslutade sökinsatsen i Ljungskile. Anledningen är att polisen inte har hittat någonting, uppger Aftonbladet

Magnus Larsson som är regional insatsledare säger att man nu beger sig tillbaka till Uddevalla och fortsätter sökandet:

– Vi har tyvärr inte hittat någonting, och därför riktas resurserna nu om till Uddevalla.

Eftersöket fortsätter i Uddevalla så länge som det är möjligt, med bland annat polishundar till förfogande.

GRANNEN OM KVÄLLEN WILMA FÖRSVANN 

Grannen till den gripne mannen som är misstänkt för mord berättar om kvällen då Wilma Andersson försvann.

Grannen berättar också att det var vanligt att höra skrik och tjafs från lägenheten där Wilmas pojkvän bor. 

Även den torsdagen som Wilma försvann var det bråk, och den här gången var det så högljutt att grannen höll på att gå över för att säga till. 

– Jag hörde att det var bråk i lägenheten på kvällen. Jag var på väg att gå dit och säga till men sen blev det tyst, säger en granne till Expressen. 

POLISEN HAR INTE GETT UPP HOPPET

Under torsdagsmorgonen 21 november återupptog polisen sökandet efter Wilma, skriver Polisen på hemsidan. Sökandet kommer att vara koncentrerat till Uddevalla där polispersonal och polishundar kommer att delta. 

WILMA ANDERSSONS POJKVÄN BEGÄRS HÄKTAD OCH HÄKTAS 22 NOVEMBER

Under fredagsmorgonen 22 november begärs mannen häktad misstänkt för mord. I ett pressmeddelande berättar chefsåklagaren Caroline Fransson om grunden för beslutet. 

– Efter förhör med den misstänkta och med personer som allteftersom är intressanta i utredningen samt utifrån omständigheter som framkommit i tekniska undersökningar har jag beslutat att begära mannen häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. 

Häktningsförhandlingen ägde rum senare under fredagen. Utfallet blev att den 22-åriga mannen häktas misstänkt för mord.

Ännu en man anhållen – bil genomsöks

Söndagen 23 november anhölls ännu en man, på sannolika skäl misstänkt för grovt skyddande av brottsling. Mannen släpptes på fri fot senare på kvällen, men hans bil har beslagtagits. 

Bilen ska genomgå en teknisk undersökning, och enligt uppgifter till GT hoppas polisen kunna hitta spår som kan kopplas till Wilmas försvinnande.

POLISEN BYTER TAKTIK

Onsdagen den 27 november meddelar polisen att man beslutat att ändra taktik när det kommer till sökinsatsen. Istället för att söka brett ska man istället söka där man fått in konkreta tips.

– Vi kommer att fortsätta under dagen med sök. Men nu kommer vi bara söka där vi har fått in konkreta tips, vi går inte ut i områden där vi inte har fått in några tips, säger Stefan Kristiansson, lokalpolisområdeschef västra Fyrbodal till Expressen. Här kan du läsa mer om det.

29 november: "Wilma Andersson är död"

På polisens hemsida skrev polisen att Wilma Andersson är död. Polisen skrev att den 28 november gjordes fynd som gjorde att det med säkerhet kunde konstateras att Wilma Andersson är död. 

polisens hemsida skrev de även att man hittat en kroppsdel som gör att det är uteslutet att Wilma Andersson skulle hittas vid liv. 

Lars Eckerdal är kommenderingschef, han kommenterar fyndet och sa att alla tankarna går till anhöriga och familjen. 

– Vi beklagar djupt att sökandet efter Wilma slutade på detta tragiska sätt. Våra tankar går till flickans familj och vänner, säger kommenderingschef Lars Eckerdal.

Polisen skrev på hemsidan att brottsutredningen skulle fortsätta med samma styrka. Sökningen efter resten av kroppen skulle fortsätta enligt samma inriktning som fanns sedan tidigare, det vill säga att polisen riktade sökarbetet mot sådant som framkommer i utredningen eller till tips som hade kommit in. 

Lars Eckerdal om alla som varit engagerade i sökinsatser:

– Många människor har varit engagerade i sökandet och har bidragit på olika sätt i arbetet. Vi förstår att många är berörda av det här beskedet och vill rikta ett varmt tack till alla som bidragit och fortsatt kommer att bidra i sökandet, säger Lars Eckerdal.

ADVOKATEN BEATRICE RÄMSELL UTTALAR SIG

Den mordmisstänktes advokat Beatrice Rämsell berättar att hennes klient senast förhördes under torsdagskvällen, samma kväll som fyndet av kroppsdelen gjordes av polisen.

Rämsell vill inte gå in på om förhöret hölls före eller efter fyndet.

Läs mer: GW Persson om misstänkta mordet på Wilma,17: Kan hittas först i vår
Läs mer: Familjen om misstänkta mordet på 17-åriga Wilma: "En mardröm"
Läs mer: Mordmisstänkte pojkvännens pappa – om försvunna Wilma : "Jag lovar"
Läs mer: Egendomliga inlägget – efter misstänkta mordet på 17-åriga Wilma.

Läs mer: Wilma Anderssons pojkvän häktas på sannolika skäl