- Foto: Bildkälla. Jessica Gow / TT / Shutterstock

Black Friday: Butiker höjer priserna i förväg

Nästa vecka inträffar Black Friday. Svenskar förväntas spendera miljardtals kronor under rean, men en granskning visar att det är många butiker som höjer priserna innan rean. Detta fulknep används för att sedan kunna sänka priserna på Black Friday.


Den 29 november är det dags för Black Friday. Under rean förväntas vi svenskar spendera flera miljardtals kronor på olika nedsatta produkter.

Men det gäller att vara på sin vakt gällande priserna under shoppinghelgen, priserna kan nämligen vara för bra för att vara sanna.

Enligt PricerRunner har två av tre nätbutiker höjt originalpriset på varor innan den stora rean – detta för att sedan kunna sänka priserna inför Black Friday.

Vilket gör att priserna kanske inte alls är så låga som man kan tro. 

"Butiker höjer priserna för att sedan kunna sänka dem"

Prisjämförelsesajten PriceRunner har undersökt prissättningen hos 50 av Sveriges främsta nätbutiker, och där kan man se ett mönster att priserna har höjts systematiskt inför Black Friday:

– Vi har sett ett mönster i att vissa butiker höjer priserna för att sedan kunna sänka dem inför de stora readagarna, säger PriceRunners vd Nicklas Storåkers till Expressen.

Storåkers poängterar att det i sig inte är konstigt att man höjer priser när svenska kronan är svag, men att produkter som normalt brukar fyndas på Black Friday har på senare tid ökat drastiskt i pris:

– Vissa segment som tv-apparater, batterier, skor och graviditetsprodukter ser vi tydligt att priserna gått upp väldigt kraftigt. Vi misstänker att en del av de priserna kommer att sänkas på Black Friday.

"Det går emot marknadsföringslagen att kalla något som inte är rea för rea"

Storåkers säger att de flesta butiker sköter sig med reor och använder inte bluffpriser.

Men konstaterar samtidigt att det finns butiker som systematiskt rear ut produkter med originalpris, samt att bluffreor är något som strider mot lagen:

– Det går emot marknadsföringslagen att kalla något som inte är rea för rea, säger Nicklas Storåkers till Expressen

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur du undviker bluffpriser under Black Friday, det kan du läsa mer om här.

Läs även: Experten tipsar: Det här ska du tänka på under Black Friday

/
Rea
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du handla på Black Friday?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Oljepris upp efter rapporter om attack

Här är hoten mot lägre ränta

Inflationen i Sverige är på väg ned och frågan tycks nu bara vara hur många räntesänkningar det blir i år. Men de kommande åren finns orosmoln som kan driva upp inflationen igen.

Kraftigt ned i Japan

1 timme sedan
Det var i huvudsak nedåt, rejält i Japan, för ledande börsindex i Asien i fredagens förmiddagshandel.

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

1 timme sedan
En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Medieuppgifter: Israel har attackerat mål i Iran

2 timmar sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor. Iran bekräftar att man skjutit ned drönare men tillbakavisar att man skulle angripits av tyngre vapen. "Ingen större skada har uppstått", enligt en statlig nyhetsbyrå.

Nu börjar världshistoriens största val

2 timmar sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.