Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tusentals porrstjärnor ryter ifrån mot Instagram: "De straffar oss"

- 28/11/2019, 22:06

Över 1300 porrstjärnor går nu samman och anklagar Instagram för att ha raderat deras konton. "De gillar inte vad vi gör", säger Alana Evans som är en de drabbade till BBC.

Nu anklagas Instagram av tusentals porrstjärnor för att ha raderat deras konton. 

Organisationen APAG (The Adult Performers Actors Guild) har sammanställt en lista på alla som fått sina konton borttagna, trots att de aldrig visat naket innehåll. 

Påstådda diskrimineringen

Vuxenskådespelerskan Alana Evans menar att Instagram diskriminerar de som jobbar i hennes bransch. 

Hon säger till BBC att bildplattformen inte "gillar" industrin. Instagram är nämligen en viktig marknadsföringsplats för porrstjärnorna.

Inför att nya filmer ska spelas in tittar produktionsbolagen bland annat på hur många följare skådespelerskorna har på sociala medier. 

Därför menar de tusentals porrstjärnorna att Instagrams beteende ställer till det för deras möjlighet att få jobba.

"Straffar oss"

APAG hävdar dessutom att andra kända personer eller modeller får vara mycket mer utmanande i vad de visar upp av sig själva på bildplattformen. Samtidigt som vuxenskådespelerskorna utesluts när de gör samma sak. 

Porrstjärnan Ginger Banks säger att hon aldrig lagt ut en bild som visat känsligt innehåll, men att hon ändå fått sitt konto raderat. 

– Vi låter dessa företag bestämma vad som är konst eller pornografi, och sen straffar de oss, förklarar hon. 

APAG påpekar dessutom att flera av skådespelerskornas bilder har blivit flaggade eller raderade trots att de inte brutit mot riktlinjerna. 

Svaret

En talesperson från Facebook, som också äger Instagram, har fått svara på hur det kommer sig att porrstjärnornas konton har blivit raderade. 

– Med ett sådant globalt och mångfaldigt nätverk måste vi ha regler kring nakenhet och sexuella uppmaningar. Särskilt med hänsyn till alla unga användare. Men vi ger också möjlighet till folk att överklaga besluten och återställer material som blivit felaktigt bortaget, säger representanten till BBC.