Färga håret kan öka risken för bröstcancer
Färga håret kan öka risken för cancer – med hela 60 procent - Foto: Shutterstock

Färga håret kan öka risken för cancer – med hela 60 procent

Att färga håret är för många en självklarhet, men ny forskning visar att det kan innebära risker. En amerikansk studie visar att kvinnor som regelbundet använder permanent hårfärg kan öka risken för att drabbas av bröstcancer, med hela 60 procent.


En ny studie visar att det kan finnas kopplingar mellan hårfärg och bröstcancer

Även rakpermanent kan ha kopplingar till cancer, enligt forskare från International Journal of Cancer. 

Forskningen baserades på medicinska register från mer än 46 000 kvinnor i åldrarna 35 till 74. Alla kvinnor som deltog i studien hade en nära släkting som hade dött av bröstcancer.

När man tittade på en grupp kvinnor som regelbundet färgade sitt hår så såg forskare att risken att utveckla bröstcancer ökade med nio procent. 

– Resultaten överraskar mig inte. Många av oss har varit oroliga för att kemikalierna, särskilt i de permanenta hårfärgerna och rakpermanent, har potential för att orsaka cancer, sa Otis W. Brawley, medicinsk onkolog och epidemiolog vid Hopkins-Kimmel Cancer Center till Newsweek. 

Svarta kvinnor speciellt drabbade

Bildkälla: Shutterstock

Något som var anmärkningsvärt var att risken för att utveckla bröstcancer var betydligt större för svarta kvinnor, närmre bestämt med 45 procent. 

Risken ökade ytterligare till 60 procent bland svarta kvinnor som färgade håret en eller flera gånger var femte till åttonde vecka. 

För de vita kvinnor som färgade håret lika ofta ökade risken att drabbas av bröstcancer med sju procent – och åtta procent för de som färgade håret oftare än så. 

Skillnad beroende på färg

Forskarna kunde också se skillnad beroende på vilken hårfärg som används. Mörkt hårfärg resulterade i en 51-procentig riskökning för svarta kvinnor och en åtta-procentig risk för vita kvinnor. 

När det gällde ljust hårfärg visade resultatet en 46 procent riskökning för svarta kvinnor och en12 procentig  riskökning för vita kvinnor.

Varnar om kopplingen

Varför det finns skillnader mellan svarta och vita kvinnor är oklart. 

Forskarna tror att det kan vara kopplat till skillnader i användning av hårfärger, men också till marknadsföringen av hårfärg för svarta och vita målgrupper. 

– Svarta kvinnor har redan en ökad risk för bröstcancer, säger Stephanie Bernik, Medicinsk doktor och chef för bröstkirurgin, vid Mount Sinai West i New York. 

– Med det sagt, tror jag att studien ger oss tillräckligt med bevis för att kräva vidare studier där vi specifikt tittar på kopplingen mellan hårfärg i relation till bröstcancer hos svarta kvinnor. 

– Under tiden skulle jag varna om att det finns en möjlig koppling mellan hårfärg och cancer, även om mer forskning behövs, fortsätter Stephanie Bernik. 

Rakpermanent kan också öka risk för bröstcancer

Forskarna fann också ett betydande samband mellan risken för bröstcancer och kemisk rakpermanent. 

I studien ökade risken med 30 procent för kvinnor som permanentar håret, oavsett vilken hudfärg de hade. 

Men forskarna till studien påpekar att det sannolikt påverkar svarta kvinnor mer eftersom rakpermanent historiskt sett varit mer populärt bland svarta kvinnor. 

Bildkälla: Shutterstock

Ytterligare forskning behövs

Micheal Jones, senior forskare i epidemiologi från Institute of Cancer Research, påpekar dock att ytterligare forskning behövs. 

– Det finns begränsningar i studien. Studien är en bra, men kvinnor rekryterades till studien eftersom de hade en nära släkting som drabbats av bröstcancer, så slutsatserna skulle inte nödvändigtvis gälla för kvinnor i den bredare befolkningen, säger Micheal Jones. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

1 timme sedan
Kenyas militärchef och ytterligare nio högt uppsatta militärer omkom i en helikopterkrasch omkring 40 mil nordväst om huvudstaden Nairobi på torsdagen.

Kidnappad flicka befriad efter tio år

1 timme sedan
En ung kvinna har räddats från sina kidnappare i nordöstra Nigeria, tio år efter det att hon fördes bort.

Maldivernas fängslade expresident friad av HD

1 timme sedan
Högsta domstolen i Maldiverna i Indiska oceanen har beslutat att den dömde tidigare presidenten Abdulla Yameen omedelbart ska släppas, och upphäver därmed en tidigare fängelsedom på elva år för korruption.

Polisen i Östersund rapporterar om fylleri / lob

1 timme sedan
"Centrum, berusad kvinna omhändertagen", skriver polisen på sin hemsida.