Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Forskning: Hundar är smartare än katter

- 06/01/2020, 17:54 -

Hunden sägs vara människans bästa vän. Nu menar forskare att hundar dessutom är väldigt smarta – i alla fall smartare än katter.

Vi har nog alla någon gång hamnat i en hetsig diskussion där hundar och katters olika förmågor har jämförts. Men nu behöver vi inte längre bråka om vilket djur som är smartast. 

Forskare har nämligen kommit fram till svaret. 

För att få ett rättvist resultat har man delat in bedömningen i sju olika kategorier. 

1. Hjärnans storlek

Stora djur har generellt sett större hjärnor än små djur. Detta behöver dock inte betyda att de är smartare. Forskarna har därför jämfört hur stor hjärnan är i förhållande till djurets kropp. Den så kallade EQ:n har studerats, som är direkt kopplad till djurets intelligens. 

I denna kategori tar hunden en knapp seger med en genomsnittlig EQ på 1,2 mot kattens 1,0. 

2. Hjärnbarken

Hjärnbarken, eller hjärnans veck, är den plats där man lagrar minne och för högre tänkande så som problemlösning och bearbetning av information. 

I denna kategori har katten nästan dubbelt så många hjärnceller som hunden, närmre bestämt cirka 300 miljoner mot hundens 160 miljoner. Vilket betyder att katten har potential för att lagra mer i minnet. 

Katten har fler hjärnceller jämfört med hunden. Bildkälla: Shutterstock
Katten har fler hjärnceller jämfört med hunden. Bildkälla: Shutterstock

3. Minne

Ny forskning visar att både hundar och katter har ett så kallat episodiskt minne som kan göra att de kan förknippa vissa minnen till tid och rum. 

Men forskare har också kunnat mäta korttidsminnet hos hundar och katter. I den studien klarade katten att komma ihåg något nästan 200 gånger längre än hunden, vilket visar att katten har bättre minne än hunden. 

4. Numerisk intelligens

I denna kategori klarade sig hunden bättre än katten. För att kunna se vilket djur som hade högst numerisk intelligens fick hundar och katter välja mellan två matskålar, utan att se skålarnas innehåll. 

Den ena skålen var fylld med mat medan den andra var tom. Båda skålarna hade behandlats med doftämnen så djuren inte skulle kunna lukta sig till maten. 

Det djuren hade att gå på var antalet prickar över varje skål. Skålen med mat hade tre prickar och den tomma skålen hade två. 

Genom ett antal försök blev till slut båda djuren bättre på att välja, men hunden klarade sig bättre än katten. 

Bildkälla: Shutterstock
Bildkälla: Shutterstock

5. Självständighet

Vi är många som vet att hunden är ett socialt djur och kallas inte människans bästa vän för inget. Detta gör att hunden automatiskt får en fördel i ett intelligenstest eftersom tester som dessa ofta kräver ett samarbete med människor. 

Men i kategorin självständighet är katten en starkare kandidat. 

Även om en katt får vatten och mat av sin ägare har den fortfarande en inre drift av att klara sig själv. Hunden har däremot blivit så tam under tusentals år och har på så sätt mist förmågan att klara sig själv.

6. Inlärningsförmåga

Vacker tass, sitt och ligg är vanliga kommandon man vill lära sin fyrbenta vän. Och med lite tålamod kan man lära både sin katt och hund dessa. 

Forskare menar dock att hunden vinner överlägset när det kommer till inlärningsförmåga. 

7. Kommunikation 

Kommunikation och sociala relationer ligger i hundens dna sedan vargflocken. Men för att ge katterna en ärlig chans gjordes ett test för att jämföra hundens och kattens förmåga att kommunicera. Och katten klarade sig förvånansvärt bra.

I studien jämförde ungerska forskare djurens förmåga att förstå kommunikation som är helt självklar för människor, men inte för djur: Att peka på något. 

Både hundar och katter kunde lära sig vad ett pekfinger innebär, men hunden var bäst på att kommunicerar med oss människor.

Hunden smartare än katten

Om man slår samman kategorierna ovan har forskare kommit fram till att hunden vinner på sin inlärningsförmåga och sitt intresse för att kommunicera. Eftersom hunden är ett flockdjur är den mycket mån om att samarbeta och få beröm. 

Katten däremot är mer likgiltig inför forskarnas tester och därför är deras förmåga svårare att undersöka, skriver Illustrerad Vetenskap.

Vilket djur tror du är smartast?