Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hudläkare om den galna trenden: Sola inte anus

- 05/12/2019, 21:25 -

"Perineum Sunning​" kallas den underliga hälsotrenden som spridit sig som en löpeld på sociala medier den senaste veckan. Hudläkare varnar nu för riskerna.

Det är inte första gången udda hälsotrender blir virala på sociala medier. Nyheter24 har tidigare i år bland annat skrivit om den populära sellerijuicen och hälsomyterna vi gick på 2018. Nu är det alltså dags igen. 

"Perineum Sunning" kallas den något udda hälsotrenden som har slagit ner som en bomb på sociala medier den senaste veckan.

Trenden innebär att du solar området mellan anus och könsorgan, även kallat perineum eller mellangård. 

"Mer energi än du skulle fått på en hel dag med kläderna på"

Enligt New York Post var det Instagram-profilen Ra of Earth som var först med att introducera världen för denna udda aktivitet. 

Han delade en video där han och två andra utövar "Perineum sunning". Videon blev snabbt viral och har i dagsläget nästan 60 000 visningar. 

– På bara 30 sekunder med solljus på ditt anus får du mer energi än du skulle fått på en hel dag med kläderna på, hävdar Ra of Earth på sin Instagram

Bättre dygnsrytm och ökad kreativitet

En annan amerikansk influencer vid namn Meagan Whitson, Metaphysical Meagan på Instagram, hoppade snabbt på trenden. Även hon påstår att solningen har sina hälsofördelar. 

Hon menar att hon börjar varje dag med fem minuters "Perineum sunning" och att det ger henne energi i flera timmar. Hon nämner också att hon har fått en bättre dygnsrytm och att kreativiteten ökat.

"Detta är verkligen mer energigivande än att dricka flera koppar kaffe och är ett bra alternativ istället för att konsumera kaffe och koffein som kan störa din binjurar", skriver hon i ett inlägg

Varnar för trenden

Katarina Zak Staneland, dermatolog och ledare för den norska föreningen för dermatologi och venereologi, varnar för den virala trenden. 

– Detta område har mycket känslig hud och har av naturliga skäl haft lite kontakt med UV-ljus tidigare och är därför lättare att bränna. Direkt solkontakt mot detta område är hälsoskadligt, säger hon. 

Dessutom menar hon att det inte finns några vetenskapliga bevis på hälsofördelar, utan snarare goda anledningar till att avstå från trenden. 

– Om du vill öka intaget av D-vitamin finns det andra sätt att göra det än att öka risken för brännskador och hudcancer, avslutar Stangeland till norska Dagbladet