- Foto: PONTUS LUNDAHL / TT & NSW Transport

Ny AI-teknik ska sätta stopp för rattsurfare

Med hjälp av nya intelligenta kameror ska man lättare kunna sätta dit personer som rattsurfar. När tekniken testades tidigare i år i Australien fångades 100 000 människor på bild – inom loppet av tre månader.


Nyheter24 har tidigare skrivit om att allt fler väljer att använda mobilen framför ratten – trots att det har varit förbjudet att rattsurfa i Sverige sedan 1 januari 2018. 

De personer som trots lagen använder mobilen framför ratten kommer tack vare kameror, med artificiell intelligens, inte kunna komma undan lika smidigt längre. 

Världsunikt system

Kamerorna, som påminner om våra svenska fartkameror, kommer från Australien och är de första i världen för detta syfte. Enligt australienska myndigheter är det ett världsunikt system.

De ska nämligen kunna upptäcka om en bilförare håller i telefonen samtidigt som man kör bil. 

När kamerorna testades tidigare i år, i delstaten New South Wales, fångade kameran över 100 000 bilister på bild – alla med mobilen i handen.  

Bilister får varning 

Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Från och med 1 december infördes kamerorna i hela delstaten. De som bryter mot lagen de tre första månaderna får en skriftlig varning.

Därefter ska de som fångas på bild behöva böta 344 australienska dollar, vilket är ungefär 2 200 svenska kronor. 

Om man däremot fångas på en kamera i närheten av en skola tvingas man böta 457 dollar, vilket motsvarar cirka 3000 svenska kronor.  

Minska antalet trafikolyckor

Paul Toole, minister för regionala vägar i Australien, menar att anledningen till kamerorna är för att minsta antalet trafikolyckor. 

Han menar att den nya kameratekniken gradvis kommer att öka och att de år 2023 ska ha upp till 135 miljoner fordonskontroller på New South Wales vägar varje år. 

–  Beslutet att plocka upp din telefon kan få dödliga konsekvenser. Oavsett om du kör på en stor motorväg eller en avskild väg i skogen finns det ingen ursäkt för att använda din telefon olagligt. 

 – Från och med nu finns det en mycket större chans att bli bötfälld, säger Paul Toole i ett pressmeddelande.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!