Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SMHI varnar: Nu kommer snöstormen och ishalkan

- 06/12/2019, 15:36 -

Under helgen förväntas ett snöfall på hela 10 till 15 centimeter nå Sveriges gator. Det förväntas även bli väldigt blåsigt och en hel del halka.

Nu är vintern snart här på riktigt.

Under natten till lördag förväntas det bli minusgrader i stora delar av landet.

Stark vind

SMHI har utfärdat en vindvarning i södra delen av Norrbottens län. Det förväntas bli en hård sydvästlig vind på upp emot 18 meter per sekund, samtidigt som det blir snöfall.

De låga graderna skapar stora risker i de berörda områdena och minusgraderna i kombination med regn kan därför skapa ishalka på vägarna.

– Det har ju varit plusgrader i de här områdena och där kommer temperaturerna att falla, och det hinner antagligen inte torka upp så mycket och då är det risk för halka. Men sedan har vi ett nytt nederbördsområde som brakar in ganska snabbt. Det kommer som regn ned på Västkusten och i Götaland, men någonstans i det här gränslandet där temperaturen hinner falla lite grann så kommer det övergå i snö, berättar Johan Groth, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

15 centimeter snö

Västra Svealand och Gävleborgs län kan även räkna med snöfall på hela 10 till 15 centimeter natten till lördag, rapporterar Expressen.