Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så mångas hem beräknas brinna i vinter

- 09/12/2019, 11:37 -

Nu inleds brandsäsongen då flest svenska hem beräknas brinna. Nyheter24 hur du brandsäkrar ditt hem på bästa sätt.

Nu när julen står runt hörnet så väntar inte bara trevliga julstunder med tända juleljus och adventsljusstakar. Månaderna december och januari är även Sveriges mest brändtäta månader. 

Den största orsaken till att bränder uppstår i svenska hem är bortglömda spisar. Trots att brandsäkra spisar och spisvakter har lanserats på marknaden så är det ändå den främsta anledningen.

Näst vanligaste orsaken till bränder i svenska hem är situationer där man inte kunnat fastställa vad som startat branden, och på tredje plats kommer levande ljus.

1 200 svenska hem kommer att brinna

Totalt beräknar Hem och Hyra att totalt 1 200 svenska hem kommer att brinna under de två kommande månaderna. Hälften av dessa bränder beräknas ske i lägenheter, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Vanligaste rummet där branden uppstår är köket.

Antalet människor som omkom i bränder i Sverige år 2017 var det högsta på sju år, hela 113 personer. Antalet bränder har också ökat, 2018 registrerades hela 6367 bränder. Det är det högsta brandantalet sedan 2010. 

Så här gör du för att brandsäkra ditt hem

För att undvika att det uppstår brandfara så har Nyheter24 listat vad du bör checka av i ditt hem för att förebygga brand.

  1. Se till att det finns både brandvarnare, brandfilt och brandsläckare
  2. Montera en spisvakt som stänger av spisen om den indikerar att en brand kan uppstå
  3. Införskaffa en mobil sprinkler som dämpar eventuell brand
  4. Se till att du har flamsäkra sängkläder som inte innehåller material som brinner lätt. Alla andra textilier bör också vara flamskyddade
  5. Om du röker, använd rökförkläde
  6. Om det brinner i en stekpanna med olja eller ett ljus som är oljebaserad, kom ihåg att ALDRIG hälla vatten på elden. Det orsakar en explosion. Kväv istället elden.
Har du brandsäkrat ditt hem?