Svenska Emmy misstogs för att vara Greta Thunberg i en video på Twitter.
Svenska Emmy misstogs för att vara Greta Thunberg i en video på Twitter. - Foto: Twitter/eslinge, Privat, Instagram/gretathunberg

Skytten Emmy misstogs för Greta Thunberg: "Jag fick panik"

Svenska Emmy Eslinge lade den 7 december upp en video där hon avfyrar ett vapen på en skjutbana – en video som blev viral världen över. Varför? Hon misstogs för att vara Greta Thunberg.


Den 7 december lade svenska vapenintresserade Emmy Eslinge, 31, upp ett filmklipp på Twitter där hon avfyrar flera skott med ett vapen på en skjutbana. 

Till Emmys förvåning fångade videon snart en hel världs intresse. 

Anledningen?

Jo, enligt många ser hon ut som Greta Thunberg – något som snabbt användes för att smutskasta klimataktivisten.

Emmy eller Greta? Bildkälla: Twitter/eslinge

Nådde Brasilien

Videon tog ordentlig fart och nådde hela vägen till Brasilien. Där började toppolitiker i landet använde hennes video som en del av anti-Greta-kampanjer.

I en intervju med Nyheter24 berättar en ganska chockad Emmy om upplevelsen.

Kan du berätta om vad det var som hände?

– Ja men vi var och tränade i lördags, så tog jag en liten film när jag sköt, lade upp det på Twitter och tänkte inte så mycket mer på det. Det finns väldigt mycket skyttefolk på Twitter som jag brukar diskutera med, så den började spridas och några kommenterade att jag var väldigt lik Greta. Folk började göra sina egna versioner, typ "Greta när du tar ett extra sugrör på McDonald's", säger hon till Nyheter24.

Klimataktivisten Greta. Bildkälla: Instagram/gretathunberg

Folk spred videon i egna syften

Hon berättar vidare att ju mer videon spreds, desto fler började tro att det faktiskt var Greta i videon.

– Så när jag kom hem från frisören tisdag kväll så hade jag så mycket notiser på min telefon att jag bara "vad är det som har hänt?", men då hade ju Greta och Bolsonaro (Brasiliens president reds. anm) råkat i luvan på varandra igen. Alla möjliga politiska läger retweetade denna video och sa att det var Greta för att sprida sin egen agenda.

Stillbild från videoklippet där folk misstog Emmy för Greta. Bildkälla: Privat

I takt med att hennes video spreds började även brasilianska medier kontakta henne för att bekräfta att det faktiskt var hon på videon och inte Greta.

Ville nå ut med sitt eget narrativ

Emmy förklarar att hela situationen gav henne en känsla av "panik". 

– Första känslan var att jag fick panik och bara "shit". Jag låste mitt Twitterkonto i typ ett halvt dygn, men sedan insåg jag att äsch, det är väl isåfall bättre att jag äger mitt eget narrativ och berättar bakgrunden till det hela och vad som hänt. 

"Jag gillar Greta"

Emmy berättar att hon blivit mer och mer jämförd med Greta. I somras var första gången hon hörde någon kommentera det.

– Mina kompisar började säga "du är lik Greta", men jag bara "nej det är jag inte". Men jag antar att jag får börja inse det nu. Det känns helt okej. Jag gillar Greta, säger hon.

Emmy håller en ganska skämtsam ton om händelsen på sin Twitter. Bildkälla: Twitter/eslinge

"Inga intentioner på att smutskasta Greta"

Inte nog med att hennes Twitter ökade i antalet följare och att videon trendade – många laddade även ner klippet till sina egna telefoner och började sprida den själva.

En av dessa var Leticia Aguiar, en motsvarande riksdagsledamot i Brasiliens Deputeradekammare.

– Det sjukaste som hände var ändå att hon stal min video rakt av, satte sin egen logga på den och använde den för att smutskasta Greta. Det tycker jag är väldigt fult. Jag hade definitivt inga intentioner att smutskasta Greta på något sätt med den. Men sedan får hon nog ta mycket värre skit från andra håll, så jag tror nog att hon ska överleva det här, avslutar Emmy i skratt till Nyheter24.

Se det omtalade klippet högst upp i videospelaren!

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
Är hon lik Greta?
Tack för din röst!